Legea insolvenței încinge spiritele în Parlament. Dispută între parlamentari și reprezentanții BNR

Data publicării:
Comisia juridica insolventa

Dacă tot încercăm să rescriem doar de dragul de a rescrie, eu mă voi împotrivi acestei abordări. Dacă tot încercăm să facem aşa, varză, tocăniţă, nu o să meargă”, a spus deputatul PSD Ana Birchall, inițiatoarea proiectului legislativ.

Veniţi aici să facem un populism. Vă rog, lăsaţi-mă să termin. Dacă nu vă potoliţi, vă reamintesc că am posibilitatea să vă dau afară din sală”, a fost replica deputatului PNL Ovidiu Nicolescu.

Este imoral să plăteşti o datorie imorală”, a fost opinia deputatului PSD Ninel Peia.

„Discutăm de un concept numit credit şi nu de moralitatea sau imoralitatea acestui concept. Mi se pare extrem de ciudat să vorbim de moralitate”, a răspuns şeful Direcţiei Juridice a BNR.

Domnii, reprezentanţii băncilor, dacă vor să facă legi pot să candideze în 2016. Deocamdată acceptăm numai sugestii şi noi facem legile în acest moment”, i-a spus Ninel Peia lui Alexandru Păunescu.

Dezbaterile asupra legii insolvenței au fost reluate după izbucnirea crizei francului elvețian, în condițiile în care circa 75.000 de români au credite în această monedă și mulți dintre ei nu-și mai pot plăti ratele la cursul actual al monedei elvețiene.

FMI a avertizat însă că e nevoie de un studiu de impact înainte de adoptarea acestei legi.

O lege a falimentului personal eficientă reprezintă o componentă importantă a sistemului modern de insolvenţă şi sprijinim eforturile autorităţilor de a realiza o legislaţie în acest domeniu. Suntem, totuşi, profund îngrijoraţi de faptul că adoptarea unei legi a falimentului personal fără un studiu de impact adecvat, fără consultarea părţilor interesate şi fără un sprijin instituţional adecvat nu-şi va atinge obiectivele”, se arată într-o scrisoare transmisă ministrului Finanţelor, Darius Vâlcov, de Andrea Schaechter, şefa misiunii FMI în România, şi de Elisabetta Capannelli, Country Manager al Băncii Mondiale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri