Legea lui Dragnea, avizată. Taxa radio-tv rămâne

Data actualizării: Data publicării:
parlament plen crop inquam photos

Proiectul de lege privind eliminarea a 102 de taxe nefiscale a fost avizat de Comisia de Buget din Camera Deputaților. Aleșii au adus însă un amendament: taxa radio-tv va fi plătită în continuare de români.

 

Legea ajunge mâine în plenul Camerei Deputaților, pentru votul final.

Deputații din comisie au votat însă pentru eliminarea taxei de timbru pentru autovehicule, a taxelor percepute la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) cu ocazia înființării unei firme precum și pentru înregistrarea mențiunilor, a taxei pentru cazierul fiscal și cazierul judiciar, a taxelor consulare percepute la misiunile diplomatice și la oficilii consulare ale României. Apostilarea și supralegalizarea actelor oficiale ar urma să fie făcută gratuit. În cazul eliberării pașapoartelor se propune eliminarea taxei suplimentare.

Alte taxe care senatorii PSD le vor desființate sunt cele de eliberare a permiselor de pescuit recreativ și sportiv, cele extrajudiciare de timbru și tarifele pentru plata pierderii sau modificării actelor pentru publicarea în Monitorul Oficial.

Inițiatorii legii, 14 parlamentari PSD, spun că taxele pe care ei le vor desființate aduc doar 0,07% din PIB și că România poate ajunge în 2018, prin continuarea tendinței de desființare, „în rândul țărilor cu cel mai mic număr de taxe”. Potrivit lor, 25 din cele 102 taxe se plătesc în afara granițelor.

Ministerul de Finanţe şi economiştii spun însă că impactul asupra bugetului va fi de trei ori mai mare decât cel prevăzut în text.

Anca Dragu, ministrul Finanţelor, spunea săptămâna trecută: „Am făcut această estimare, conform calculelor noastre, impactul este de 1,6 miliarde lei, respectiv 0,2% din PIB”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri