Legea pentru serviciile de finanţare participativă, votată. George Tuţă: În sfârşit, avem regulament pentru campaniile de crowdfunding

Data publicării:
George Tuță, gros plan
George Tuță, deputat PNL. Foto: cdep.ro

Camera Deputaților a votat miercuri, în calitate de cameră decizională, proiectul de Lege privind stabilirea unor măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2020/1503 al Parlamentului European şi al Consiliului din 7 octombrie 2020 privind furnizorii europeni de servicii de finanţare participativă pentru afaceri şi de modificare a Regulamentului (UE) 2017/1129 şi a Directivei (UE) 2019/1937. Legea reglementează crearea și administrarea platformelor de crowdfunding, cu ajutorul cărora se pot finanța afaceri și investiții.

„La prima vedere titlul legii duce cu gândul la ceva complicat, de interes doar pentru cei care ştiu ce înseamnă indicele DOW, să citească un bilanţ contabil sau pentru cei ce ştiu ce înseamnă un proiect brownfield. Însă vreau să dau asigurări că este vorba de ceva palpitant şi interesant pentru foarte mulţi dintre noi. Prin această lege ni se vor deschide oportunităţi, de care sper că vom profita din plin. Pentru că vom putea să investim în proiecte, pentru a avea ulterior un beneficiu la care acum poate doar visăm. Prin această lege avem şi noi, în sfârşit, un regulament pentru campaniile de crowdfunding. În proiectul nostru vorbim de crowdfunding ca formulă inovatoare de atragere de investiţii prin mecanisme în mod sigur mai rapide şi mai puţin birocratice decât ale statului. Și prin educaţia financiară, o altă cauză dragă mie pentru care am consumat şi voi consuma multă energie, vom reuşi să identificăm acele proiecte în care să investim pentru a avea un câştig. Este important să ştim cum să ne folosim de resursele financiare pe care le deţinem pentru a le înmulţi. Și nu, nu este vorba de un miracol, de genul înmulţirii pâinii şi peştilor, ci despre utilizarea mai deşteaptă a acelor bani, mulţi sau puţini, de care dispunem acum. Trebuie să avem doar mintea deschisă pentru că avem acum şi instrumente legale predictibile care să ne ţină departe de riscuri”, a declarat miercuri deputatul PNL George Tuţă, potrivit unui comunicat de presă.

Finanţarea participativă reprezintă un tip de activitate în cadrul căreia un furnizor de servicii de finanţare participativă, fără a-şi asuma el însuşi riscuri, administrează o platformă digitală, deschisă publicului, pentru a pune în legătură sau pentru a facilita punerea în legătură a potenţialilor investitori sau împrumutători cu mediul de afaceri care caută finanţare. O astfel de finanţare ar putea consta în împrumuturi, achiziţionarea de valori imobiliare sau alte instrumente admise în scopul finanţării participative.

Legea promovează serviciile de finanţare participativă la nivel transfrontalier, pentru a facilita accesul platformelor de finanţare participativă la întreaga piaţă internă a Uniunii Europene, printr-o autorizaţie unică bazată pe un singur set de reguli.

Regulamentul european stabileşte cerinţe uniforme privind prestarea de servicii de finanţare participativă la nivelul Uniunii Europene în ceea ce priveşte organizarea, autorizarea şi supravegherea furnizorilor de servicii de finanţate participativă, funcţionarea platformelor de finanţare participativă, precum şi în ceea ce priveşte transparenţa şi comunicările publicitare în legătură cu pretarea de servicii de dinanţare participativă din Uniune.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri