Legea prin care parlamentarii ar putea „fenta” traficul de influență

Data actualizării: Data publicării:
catalin radulescu

Parlamentarii au găsit o cale prin care ar putea să scape de acuzaţia de trafic de influenţă. Vor să-și modifice statutul pentru a putea face lobby în favoarea unor firme, ceea ce acum le este interzis. Deşi spun că nu vor primi niciun bonus de la patroni, senatorii şi deputaţii se feresc să vorbească despre legea pe care o propun.


„Tocmai eu nu pot sa vorbesc, cred că înţelegi de ce!? Eu am o problemă a mea!” i-a spus reporterului Digi24 liderul grupului parlamentar al PSD,  Ioan Munteanu, atunci când i s-a solicitat un punct de vedere.

Reporter: Sunteţi semnatar la lege!

„Nu înţelegi că am o problemă a mea, tocmai de asta nici nu vroiam să semnez!”, a menționat Ioan Munteanu.


Problema despre care vorbeşte Ioan Muntean, liderul de grup al deputaţilor PSD, este trimiterea lui în judecată pentru trafic de influenţă. Procurorii anticorupţie îl acuză că a cerut unui om de afaceri 5% din valoarea contractelor încheiate de firma acestuia cu o societate comercială cu capital majoritar de stat. Iar parlamentarul a primit mită 400.000 de euro, spun anchetatorii.

Deputatul social-democrat care propune acum legea lobby-ului mascat pretinde însă că documentul lui va face dreptate. „Parlamentarul nu are voie nici el, nici rudele lui ca să facă lobby. Atunci, dacă i s-a luat rolul ăsta parlamentarului, înseamnă că parlamentarul nu mai poate să facă nimic”, spune Cătălin Rădulescu, deputat PSD, inițiatorul acestui proiect de lege.

Deputaţii vor să poată recomanda primarilor şi autorităţilor locale firme particulare cu care statul să încheie contracte. Cu condiţia ca parlamentarii să nu ceară sau să primescă bani ori alte avantaje. Codul penal vorbeşte însă şi de „alte foloase”, termen pe care ei l-au eliminat.

Traficul de influenţă trebuie să fie numai prin foloase materiale, nu nemateriale, adică nu folosul politic, nu am auzit în viaţa mea. Cine l-a băgat, sper că acum, cu legile justiţiei, să modifice”, spune deputatul Cătălin Rădulescu.

Traficul de influenţă este o infracţiune pedepsită destul de dur de Codul penal în România. Astfel, o persoană care are influenţă şi obţine anumite foloase pentru exercitarea acesteia poate intra la închisoare între doi şi şapte ani de zile.

Legea propusă de deputatul social-democrat Cătălin Rădulescu a fost semnată de aproape toţi deputaţii PSD, ALDE şi PMP.

„Este tulburător cum un partid, în loc să îşi gestioneze puterea şi majoritatea pe care o are pentru a schimba lucrurile în bine pentru ţară, se concentrează doar pe astfel de nefăcute”, a comentat Raluca Turcan, lider de grup parlamentar PNL.

Legea a fost deja depusă la Camera Deputaţilor.

Citiți și:  Alte patru proiecte bombă în Parlament

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri