Legea privind Ziua maghiarilor a fost respinsă în Parlament. UDMR: Nu luam nimic de la nimeni. Unii duc politica urii

Data publicării:
kelemen hunor udmr parlament
Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Legea care prevedea declararea zilei de 15 martie drept Ziua maghiarilor din România a fost respinsă de Camera Deputaților, for decizional. Inițiativa UDMR a fost respinsă cu 234 de voturi. „Unii duc politica urii”, a acuzat liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Hunor s-a arătat nemulțumit de decizia Parlamentului și a acuzat că „politica speranței” nu a mai funcțonat deloc, în timp ce „unii duc politica urii”.

„Prin acest proiect nu luăm nimic de la nimeni. Maghiarii vor să fim cetăţeni egali toţi, fără a leza demăitatea nimănui. Am ales dialogul politic, dialogul între comunitatea română şi cea maghiară. Săptămânile trecute am avut un sentiment ciudat. Politica speranţei a părut că nu mai funcţionează deloc. Unii, în loc de speranţă, duc politica urii”, a declarat Kelemen Hunor, la dezbaterile din Parlament.

Proiectul a fost depus în 2017 în Parlament și prevedea posibilitatea ca pe 15 martie maghiarii să aibă o zi liberă, la cerere, pentru participarea la manifestările dedicate Zilei maghiarilor.

În document se mai solicita ca „în localitățile unde trăiesc persoane aparținând comunității maghiare, autoritățile administrației publice locale și județene, instituțiile publice să poată organiza manifestări cultural-artistice dedicate zilei de 15 martie, iar fondurile necesare organizării acestora să poată fi asigurate din bugetele locale ale autorităților publice locale și județene și instituțiilor publice”.

În fiecare an, pe 15 martie este sărbătorită Ziua maghiarilor de pretutindeni, ca sărbătoare naţională a Ungariei, în amintirea revoluţiei de la 1848. Liderii revoluţionari maghiari au solicitat atunci împăratului de la Viena o serie de libertăţi constituţionale, dar şi unirea Transilvaniei cu Ungaria.

Redactor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri