Sari la conținut

Legea salarizării, depusă la Parlament

Proiectul legii salarizării unitare, prezentat de PSD pe 10 aprilie, a fost depus, luni, la Parlament. Proiectul a fost semnat de 205 parlamentari PSD și ALDE.

Lia Olguta Vasilescu Liviu Dragnea facebook

„Acum o depun, exact acum. (...) Până la 1 iulie ea trebuie să fie în vigoare”, a declarat ministrul Muncii.

Lia Olguța Vasilescu, a precizat că, față de forma prezentată public acum două săptămâni, au apărut mici modificări, în special în ceea ce privește coeficienții salariali din Educație. Modificările ar fi fost operate ca urmare a discuțiilor care au avut loc, în ultima perioadă, cu sindicatele din învățământ.

Întrebată despre înlocuirea tichetelor de masă cu norma de hrană, ceea ce ar însemna pentru unii bugetari, per ansamblu, câteva sute de lei anual în minus, Olguța Vasilescu a declarat că s-a ales varianta normei de hrană pentru că ar fi mai sigură și că tichetele „nu se dădeau pentru toți salariații”.

După cum au dat asigurări reprezentanții PSD, proiectul legii salarizării unitare ar urma să fie adoptat în Parlament până în luna iunie, pentru a se putea aplica de la 1 iulie. Totuși, există mai multe indicii care pun sub semnul întrebării data de 1 iulie.

Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, a avertizat că, dacă legea va fi adoptată în forma prezentată, în 2022 statul român va cheltui cu salariile bugetarilor jumătate din veniturile colectate de la buget, ceea ce înseamnă că nu vor mai fi bani pentru aproape nimic.

Ca principiu general, raportul dintre salariul de bază minim și cel maxim în sectorul bugetar ar urma să se reducă la 1 la 12 (față de 1 la 15, cât este în prezent). „Prin această măsură, salariile de bază aflate la baza piramidei salariale vor înregistra o creştere accentuată , în jur de 100%, această creştere fiind din ce în ce mai mică pentru salariile aflate în partea superioară a piramidei salariale”, se arată în proiectul de lege.

Mai multe detalii despre proiectul asumat de PSD și ALDE: Proiectul legii salarizării | Cât vor câștiga medicii și cât politicienii. Plafonare pentru cler