Legi aprobate fără parlamentari

Data publicării:
parlamentari independenti AGERPRES

„Anul 2015 nu a început prea bine pentru Senat din punctul de vedere al legilor adoptate tacit. Pe data de 26 februarie nu mai puţin de 18 iniţiative legislative au fost adoptate tacit de către Camera Superioară”, relatează Toma Petcu, reporter Digi24.

Printre acestea, legea care definea perdelele forestiere de protecţie ca bunuri de interes strategic sau cea care interzicea amplasarea sălilor pentru jocuri de noroc la o distanţă mai mică de un kilometru de şcoli.

Din păcate avem o situaţie specială, aş vrea să fiţi prezenţi să le putem dezbate”, declară Ioan Chelaru, vicepreşedinte al Senatului.

Nu doar absenţa parlamentarilor a dus la situaţii asemănătoare.

Termenul clasic de trei săptămâni, o lună, 45, 60 de zile, poate fi depăşit tocmai şi din această dorinţă, poate, a unor colegi din comisii de a implica pe toată lumea care şi-a exprimat o opinie despre proiectul respectiv”, susține Augustin Mitu, senator PSD, vicepreşedinte al Senatului.

Mai pe româneşte, legile au fost atât de discutate şi întoarse pe toate feţele încât senatorii nici nu şi-au dat seama când a trecut termenele procedurale. Liberalii văd însă altfel situaţia.

„Este o chestiune de mai puţină fală pentru Parlament. Principala cauză pentru care un număr atât de mare de astfel de acte au trecut tacit de Senat este din cauza lipsei de cvorum. Ne-am confuntat cu acest lucru în ultima sesiune în special, foarte, foarte mult”, declară Mario Oprea, senator PNL, secretar al Senatului.

„Uneori este şi o tactică folosită de senatori în momentul în care nu vor să dezbată o lege controversată. O astfel de lege a fost iniţiativa lui Şerban Nicolae prin care se modifica Codul de procedură penală, astfel încât persoanele reţinute de autorităţi nu mai puteau fi încătuşate”, relatează Toma Petcu, reporter Digi24.

O situaţie stânjenitoare avem şi la Camera Deputaţilor, unde nu mai puţin de 32 de iniţiative legislative au fost adoptate tacit.

Citiți și

Parlamentul legilor uitate. Cel mai vechi proiect de lege așteaptă de 10 ani să fie dezbătut

Legi care trebuie reexaminate în Parlament

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri