Legi votate cu viteza melcului

Data publicării:
plen parlament-Mediafax-2

La începutul acestei sesiuni parlamentare, preşedintele Klaus Iohannis a chemat partidele la consultări, pentru a stabili priorităţile legislative.

Până la finele primei sesiuni parlamentare, am convenit să avem o soluţie legislativă pentru a asigura votul românilor din diasporă, legislaţia privind alegerile locale şi parlamentare, legislaţia partidelor şi cea privind finanţarea partidelor”, declara, în ianuarie președintele Klaus Iohannis.

În cele cinci luni, aleşii au adoptat legile electorale. Un partid se poate înfiinţa cu doar trei membri, iar primarii vor fi aleşi într-un singur tur de scrutin. Uninominalul la alegerile parlamentare a fost înlocuit cu scrutinul proporţional, pe liste. Aleşii au mai votat şi alte legi pentru ei înşişi, precum indemnizaţiile speciale la pensie, care ajung şi la 4.400 de lei în cazul celor cu trei sau mai multe mandate.

Marea restanţă: legea votului prin corespondenţă.

O lege pe care toate partidele au promis că o vor adopta. Sunt nemulțumit de modul în care e gestionat acest proiect”, a spus, luna trecută, Klaus Iohannis.

Parlamentarii nu au adoptat nici aşa-numitele legi Big Brother. Judecătorii de la CCR le-au declarat neconstituţionale. Acum în procedură parlamentară este un proiect referitor la protecţia datelor cu caracter personal, girat de şeful statului şi susţinut de Putere şi Opoziţie, în urma unor consultări. Iniţiativa abia a trecut de comisia juridică din Senat.

Totuşi, după luni de dezbateri, aleşii au adoptat legea insolvenţei persoanelor fizice, iar pe ultima sută de metri au votat Codul Fiscal. 

Anul 2015 în Parlament:

- proiecte înregistrate: 514

- legi: 72

- proiecte respinse definitiv: 20

- proiecte restante: 422

 Legi adoptate în această sesiune:

- legile electorale

- legea pensiilor speciale ale parlamentarilor

- legea insolvenței persoanelor fizice

- Codul Fiscal și Codul de Procedură Fiscală

 Restanțele sesiunii parlamentare:

- legea votului prin corespondență

- legile privind securitatea cibernetică

 Noi sărbători de la parlamentari:

- Ziua Limbii Bulgare

- Ziua Naţională a Portului Tradiţional

- Ziua Națională a Ambulanței

- Ziua Națională a Egalității de Șanse

- Ziua de 10 Mai - Sărbătoare Naţională

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri