Legile, folosite ca arme în războiul politic dintre Palate

Data publicării:
Traian Basescu Victor Ponta colaj-6

Noiembrie 2013. Legea bugetului de stat pentru 2014, votată de Parlament, ajunge pe masa preşedintelui. Şeful statului acuză Executivul că vrea să impună taxa suplimentară pe carburanţi pentru ca baronii locali să aibă bani pentru campanie. Aşa că vine cu o condiţie fără de care nu dă drumul legii: „Dacă nu se renunţă la acciza, la creşterea accizei la combustibil, voi trimite înapoi bugetul de stat, după care este foarte posibil să-l atac şi la Curtea Constituţională” (24 noiembrie 2013).

Răspunsul prim-ministrului (4 decembrie 2013) : „Preşedintele vrea să ne şicaneze cât poate de mult”.

Două săptămâni mai târziu, şeful statului anunţă că promulgă legea, după ce Guvernul a amânat aplicarea noii taxe cu trei luni. Problema revine însă la momentul semnării memorandumului cu Fondul Monetar Internaţional. Şi i se mai adaugă una.

În scrisoare să nu apară celebra electorată, este un proiect destinat să-i înşele pe români”, spunea preşedintele în 26 februarie.

În momentul cooptării UDMR la guvernare, apare o nouă dilemă. Decretele de numire în funcţii a noilor miniştri, a spus Traian Băsescu, vor fi semnate doar dacă Executivul îşi asumă un nou program de guvernare. Un „acord verbal” a fost suficient pentru deblocarea situaţiei.

Şi alţi premieri s-au izbit de refuzul lui Traian Băsescu. Şeful statului i-a întors lui Călin Popescu-Tăriceanu propunerea de numire a Noricăi Nicolai ca Minister al Justiţiei: „Pentru mine, subiectul este închis, subiectul Norica Nicolai”.

„Nu cred că putem să aplicăm criterii din perioada comunistă pentru a judeca oamenii pe care astăzi dorim să-i promovăm sau să-i alegem în anumite funcţii”, a răspuns Tăriceanu.

Soluţia a venit de la Curtea Constituţională. Preşedintele poate refuza, o singură dată, motivat, o propunere de numire în funcţia de ministru.

Nerezolvată a rămas şi reducerea contribuţiei la sănătate.

Victor Ponta: E dreptul dumneavoastră să o retrimiteţi.

Traian Băsescu: Păi, bun. dar asta vreţi?

Victor Ponta: Nu, eu vreau s-o promulgaţi.

Traian Băsescu: Păi daţi-mi argumente să o promulg, altele decât lozinci”, potrivit ultimei discuţii de la Cotroceni.

Când te bagi în cocină, te mănâncă porcii”, a afirmat premierul în 16 iulie, imediat după acea discuţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri