Legile justiției, adoptate în Senat. Ciucă: „Pachetul de legi va merge la promulgare”. USR anunță că va ataca legile la CCR

Data actualizării: Data publicării:
Senatori în ședință la Senat.
Plenul Senatului. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Plenul Senatului a adoptat luni, în calitate de for decizional, legile justiției - proiectul de lege privind organizarea judiciară, proiectul legislativ privind Statutul judecătorilor şi procurorilor şi proiectul de lege privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Premierul Nicolae Ciucă a arătat că legile vor merge spre promugare la Cotroceni, iar USR, care a votat împotriva pachetului, a anunțat că le va ataca la Curtea Constituțională.

„Am votat astăzi Legile Justiției în Senatul României. Noul pachet de legi a fost adoptat de Parlament și va merge la promulgare. Cele trei legi care au primit votul camerei decizionale astăzi reprezintă un angajament asumat prin PNRR și un obiectiv important în ridicarea MCV. Pun bazele unei adevărate modernizări a sistemului, aliniază justiția la principiile europene și îi consolidează independența, asigurând totodată respectarea drepturilor și libertăților cetățenești.

Noile legi sunt rezultatul unei ample consultări pe care ministrul PNL Cătălin Predoiu a întreprins-o cu toate instituțiile responsabile din domeniu, iar în redactarea lor au fost implementate recomandările Comisiei de la Veneția, MCV și ale instanțelor judiciare”, a arătat premierul Nicolae Ciucă într-o postare pe Facebook.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

USR atacă legile justiției la CCR

Senatorii USR au votat împotriva legilor justiției în forma propusă de coaliția majoritară și au anunțat că le vot ataca la Curtea Constituțională.

„USR va ataca la CCR legile justiției promovate de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, și susținute de coaliția de guvernare. Azi, în Plen, toți senatorii USR au votat împotriva celor 3 legi.

USR a cerut, inițial, scoaterea de pe ordinea de zi a dezbaterilor din Plen ale legilor justiției, reîntoarcerea lor la comisie și prelungirea termenului de dezbatere până când autoritățile române vor primi punctul de vedere al Comisiei de la Veneția pe propunerile de modificare”, potrivit unui comunicat USR.

Senatorul USR Radu Mihail a argumentat că ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, „s-a angajat în «programul de guvernare» să țină cont de rapoartele organismelor europene, așa că cererea USR este legitimă”.

„La pagina 129 a programului de guvernare regăsiți angajamentul din domeniul justiției și statului de drept unde «Guvernul propune continuarea și îmbunătățirea reformelor, cu luarea în considerare a rapoartelor organismelor europene — Comisia de la Veneția, GRECO, MCV și Raportul CE privind statul de drept » și nu o dată, ci de două ori”, a declarat Radu Mihail, potrivit comunicatului.

Cererea USR a fost respinsă la vot de majoritatea PSD-PNL-UDMR.

Senatoarea USR Simona Spătaru, președinta Comisiei de constituționalitate din Senat, a arătat că modificările PSD - PNL - UDMR slăbesc sistemul de justiție și nu rezolvă problemele create în perioada Dragnea,

„Din păcate, legile de azi sunt mult mai proaste decât cele din regimul Dragnea, în condițiile în care competențele DNA și DIICOT rămân incomplete, ceea ce constituie o lovitură dată combaterii corupției și criminalității organizate. Apoi, ce caută politicul în numirea procurorilor de rang înalt? Procurorul-șef al României, procurorul-șef al DNA și DIICOT – adjuncții acestora – până și procurorii șefi de secție vor avea nevoie de numire politică, prin mâna ministrului justiției”, a precizat Simona Spătaru, potrivit sursei citate.

La rândul său, senatorul Radu Mihail a acuzat actuala coaliție de guvernare și pe ministrul Justiției că prin subminarea statului de drept și ciuntirea instituțiilor implicate în combaterea corupției – DIICOT și DNA – pun în pericol aderarea României la Schengen.

„Consfințim încă o dată dorința politicului de a lovi în DNA și DIICOT, instituții ale căror competențe rămân incomplete. NU este nevoie de un pact național al tăcerii pe subiectul justiției și combaterii corupției! Este nevoie, însă, de un pact pentru o justiție liberă și independentă, cu magistrați curajoși și integri. Dacă ar fi știut Dragnea ce-i poate pielea domnului Predoiu nu și-ar mai fi pierdut timpul cu Tudorel Toader”, a mai spus Radu Mihail.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri