Legile justiției. Florin Iordache îi răspunde lui Klaus Iohannis

Data publicării:
florin iordache - octav ganea inquam
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Preşedintele Comisiei speciale pentru legile justiţiei, Florin Iordache, îi răspunde preşedintelui la cererea de a continua modificarea legii 304, pe care Klaus Iohannis a fost nevoit să o promulge. Într-un interviu pentru RFI, Florin Iordache spune că Parlamentul nu are de ce să schimbe proiectele nici după criticile experţilor europeni şi afirmă că discursul preşedintelui e pur politic.

Este un discurs politic al președintelui. În primul rând, discutăm despre un raport preliminar al Comisiei de la Veneția. Una din critici vizează înființarea acelei secții speciale de investigare a infracțiunilor comise de magistrați. Aici, părerile sunt împărțite. Cea de-a doua critică la această lege urmărește dacă se impune temeinicia sau netemeinicia atunci când discutăm despre activitatea procurorilor. Pe această chestiune clar nu avem ce modifica. O a doua critică vizează modificarea Constituției. Nu putem modifica Constituția”, a spus Florin Iordache.

Iohannis a anunțat ieri că a promulgat legea organizării judiciare, una dintre controversatele legi ale justiției, pentru că nu a mai avut căi de atac, dar a cerut Parlamentului să reia dezbaterea asupra acestui pachet legislativ, în sesiunea din toamnă.

Solicit în mod expres Parlamentului României ca imediat ce se reia sesiunea parlamentară, sesiunea de toamnă, să reintroducă aceste legi în circuitul parlamentar și să le corecteze, să le corecteze așa cum solicită cei avizați.

Este absolut necesar acest pas. Este imposibil de evitat. Este imposibil să se meargă mai departe cu o lege care a fost contestată în multiple feluri și care a primit un aviz negativ inclusiv de la Comisia de la Veneția. Această lege încă ridică multe probleme pe fond și conține dispoziții neclare, lipsite de coerență, lipsite de previzibilitate”, a spus Iohannis.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri