ACTUALIZARE | Legile justiției. Președintele rămâne în procedura numirii procurorilor șefi

Data actualizării: Data publicării:
Comisia juridica insolventa

Comisia specială condusă de Florin Iordache (PSD) a decis, vineri, să aducă o nouă modificare Statutului judecătorilor și procurorilor, în sensul restrângerii atribuțiilor șefului statului.

ACTUALIZARE 14.00. Comisia și-a suspendat ședința. Dezbaterile asupra Statutului judecătorilor și procurorilor (nr. 303/2004) vor fi reluate luni. de la ora 10.00.

ACTUALIZARE 13.50. Deputatul ALDE Steluța Cătăniciu a propus ca președintele să nu poată refuza propunerile pentru procurori șefi. Amendamentul a fost respins, primind doar un vot „pentru”.

ACTUALIZARE 13.40. Florin Iordache propune să rămână forma în vigoare a legii. Propunerea a primit majoritatea voturilor membrilor comisiei și două abțineri. Simetric, președintele României rămâne și în procedura revocării procurorilor șefi.

ACTUALIZARE 13.35. Amendamentul formulat de Guvern - Ministerul Justiției a fost însușit, cu mici modificări, de deputatul PSD Steluța Cătăniciu și a fost respins de Comisie, primind doar 2 voturi „pentru”.

ACTUALIZARE 13.00Comisia Iordache discută procedura de numire a procurorilor-șefi. Este vorba de procurorul general, procurorii-șefi ai DNA și DIICOT, precum și adjuncții acestora.

Opoziția solicită sesizarea Comisiei de la Veneția, invocând inclusiv ultimul raport al Comisiei Europene. Puterea susține că nu este necesar un astfel de demers.

Forma în vigoare a Statutului magistraților stabilește la alin. 1 art. 54:

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată”.

Guvernul a formulat un amendament potrivit căruia procurorii șefi să fie „numiți de Consiliul Superior al Magistraturii - Secția pentru procurori, la propunerea ministrului justiţiei, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de procuror, pe o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată”.

Senatorul PSD Șerban Nicolae a propus ca procurorii șefi să fie „numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Secţiei pentru procurori, dintre procurorii care au o vechime minimă de 15 ani în funcţia de procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

CSM a propus ca procurorii șefi să fie „numiţi de Preşedintele României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, cu avizul ministrului justiţiei, dintre procurorii care au o vechime minimă de 18 ani în funcţia de judecător sau procuror, nu au fost sancţionaţi disciplinar şi nu au avut abateri de la Codul deontologic. Numirea se face pe o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată”.

--------

În cazul numirii președinților și vicepreședinților Înaltei Curți de Casație și Justiție, președintele nu va mai putea refuza propunerile formulate de Consiliul Superior al Magistraturii. Cu alte cuvinte, dacă rămâne valabilă modificarea adoptată de Comisia Iordache, șeful statului va primi propunerea de la CSM și va fi nevoit să numească la conducerea ICCJ, fără a putea face observații și fără a putea refuza.

Propunerea de modificare a Statutului a fost susținută în comisie de Victor Alistar, membru al CSM, și ea a fost votată de reprezentanții PSD-ALDE. Au votat împotrivă PNL, USR și UDMR.

Ulterior votului din Comisia Iordache, purtătorul de cuvânt al CSM, judecătorul Ștefan Lucaciuc, a declarat că Victor Alistar „nu are mandat să reprezinte instituțional CSM”.

Comisia specială condusă de Florin Iordache a păstrat, în schimb, prevederea potrivit căreia revocarea conducerii ICCJ să fie făcută de către președintele României, la propunerea secției de judecători a CSM.

Reprezentanții USR au propus suspendarea lucrărilor comisiei, invocând sesizarea depusă de Uniune la Curtea Constituțională. USR a depus, joi, la Curtea Constituţională o sesizare de neconstituţionalitate cu privire la Hotărârea de înfiinţare a Comisiei speciale pentru legile justiţiei, considerând că „PSD-ALDE a acordat Comisiei speciale atribuţii ilegale, care potrivit Regulamentului celor două Camere revin Comisiilor juridice permanente, pentru a scurta la maxim timpul de dezbatere şi de adoptare a modificărilor legilor justiţiei”. Conform USR, din hotărârea de înfiinţare nu rezultă cu claritate care este rolul acestei Comisii speciale, ceea ce creează o confuzie între acesta şi atribuţiile comisiilor permanente, iar parcursul ulterior al proiectelor de lege devine incert şi impredictibil.

Propunerea de suspendare a lucrărilor a fost respinsă de majoritatea PSD-ALDE (cinci voturi „pentru” și zece voturi „împotrivă”).

Pe parcursul dezbaterilor de joi, Comisia Iordache a adus și alte modificări Statutului judecătorilor și procurorilor în sensul restrângerii atribuțiilor șefului statului. Concret, senatorii și deputații din Comisia Iordache au abrogat un articol în vigoare din Statutul judecătorilor și procurorilor (Legea nr. 303/2004), potrivit căruia președintele poate refuza o singură dată, motivat, numirea unor magistrați.

Este vorba de art. 31 alin. 3 din lege, care stipulează: „Președintele României poate refuza o singura data numirea judecătorilor și procurorilor prevăzuți la alin. 1 (judecătorii și procurorii care au promovat examenul de capacitate - n.r.). Refuzul motivat se comunica de îndată Consiliului Superior al Magistraturii”.

Propunerea de eliminare a fost formulată de Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR), a fost însușită de deputatul ALDE Steluța Cătăniciu și susținută de majoritatea la putere, plus UDMR.

Ulterior, Comisia a abrogat și alin. 11 și 12 ale art. 13 din Statutul judecătorilor și procurorilor.

Acestea se referau la:

„(11) Președintele României poate refuza o singura data numirea judecătorilor și procurorilor prevăzuți la alin. 1 (foști judecători și procurori care și-au încetat activitatea din motive neimputabile - n.r.). Refuzul motivat se comunică de îndată Consiliului Superior al Magistraturii.

(12) În situația în care Consiliul Superior al Magistraturii susține propunerea inițială, are obligația să motiveze opțiunea și să o comunice de îndată Președintelui României.”

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, referindu-se la modificările aduse legilor justiției în comisia specială condusă de Florin Iordache (PSD), că „este o încercare nepotrivită” și a lăsat a se înțelege că situția se va schimba.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri