Liberalul devenit involuntar vedetă de stand-up comedy: „Adevărul doare, dar mai și trezește”

Cristian Andrei Data actualizării: Data publicării:
vasile tofan fost primar falticeni

Stand-up comedy la o şedinţă a PNL Suceava. Discursul unui fost primar din Fălticeni a devenit viral pe Facebook, dar a primit multe aplauze şi în sală. El a povestit într-un mod inedit relaţia PNL - PDL, dar şi cum au fost numiţi ultimii preşedinţi ai partidului.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

 

Într-un interviu pentru Digi24 acordat reporterului Cristian Andrei, Vasile Tofan a explicat ce l-a împins către acest gen de discurs - sentimentul că lucrurile în partid sunt grave și există riscul ca liberalii să împărtășească soarta PNȚCD.

Reporter: Aţi devenit vedetă la nivel naţional după ce un discurs al dumneavoastră a devenit viral pe Facebook. Cum vi se pare această mediatizare a discursului dumneavoastră?

Vasile Tofan: Nu asta era intenţia sau scopul meu, să devin vedetă. Dincolo de ineditul situaţiei ca atare pentru mine, fac parte din categoria celor care mă doare ce se întâmplă astăzi cu PNL-ul, eu fiind unul dintre cei care am păşit în politica liberală românească în 1990.

Reporter: Era un semnal de alarmă?

V. Tofan: Mai mult decât un semnal de alarmă.

Reporter: Ce?

V. Tofan: Nu putem face figuraţie mai departe. Uitaţi-vă ce se întâmplă astăzi pe scena politică românească. Tocmai asta, evoluţia neconvingătoare a PNL a permis evoluţia pe partea dreaptă a încă două trei partide. Asta datorită impotenţei politice pe care am avut-o noi în ultima vreme.

Reporter: La eveniment au participat printre alţii Gheorghe Flutur şi Cătălin Predoiu. Cum au reacţionat, v-au spus ceva după şedinţă?

Vasile Tofan: Nu, n-au spus nimic în mod special. Adevărul doare, dar câteodată mai şi trezeşte.

Reporter: Ceilalţi colegi care au fost la eveniment v-au spus ceva? Au existat reacţii în sală?

Vasile Tofan: Nu numai în sală. N-am primit adunat de sărbătorile de Crăciun, Anul Nou, Paştele şi de ziua mea la un loc câte semnale, telefoane şi sms-uri am primit după şedinţa cu pricina. Nu numai că l-au priceput (n.r. - mesajul), dar eu cred că există o foarte mare parte care gândesc la fel. A ajuns să fie recepţionat poate datorită modului în care a fost exprimat şi le-a mers la suflet aşa direct. A fost fără ocolişuri, în limitele respectului. De aceea, cred că a găsit atâtea recepţie la colegi şi simpatizanţi, oameni pe care îi mai interesează ce se întâmplă în politichia dâmboviţeană.

Reporter: V-a ajutat şi Facebook-ul, pentru că acest discurs s-a viralizat?

Vasile Tofan: Da, fără doar şi poate. De acolo au preluat televiziunile. Niciodată nu mi-am închipuit că o să aibă asemenea rezonanţă. Nu asta mi-a fost intenţia, dar niciodată nu mi-am închipuit că se poate întâmpla.

Reporter: Cei vizaţi de mesajul dumneavoastră, mă refer şi la doamna Turcan şi Gorghiu, au avut vreo reacţie, au încercat să vă contacteze?

Vasile Tofan: Nu, nu, nu. Nu m-au contactat, nu mi-au spus. Speranţa mea este că au înţeles exact ce am vrut eu să spun. În viaţă este foarte important să îţi cunoşti lungul nasului şi mărimea pălăriei.

Reporter: A fost un semnal de alarmă că PNL nu are identitate?

Vasile Tofan: Nu că nu are identitate. Identitate o are prin naştere, este cel mai vechi partid politic din România. La modul în care merg lucrurile în ziua de astăzi, călcăm pe urmele PNŢCD-ului.

Reporter: Este un mesaj destul de sumbru pentru PNL.

Vasile Tofan: Nu e sumbru, este un mesaj realist. Urmează Congresul din iunie, unde e obligatoriu ca lucrurile să o ia pe altă direcţie.

Reporter: Până acum nu sunt foarte mulţi în cursa pentru funcţia de preşedinte. Sunt doar domnii Orban şi Predoiu, probabil va apărea şi domnul Buşoi.

Vasile Tofan: Astăzi, naţional-liberalii nici nu au şi nici nu cred că mai e vremea liderului prezidenţial. Este cel mai important lucru şi singura soluţie la momentul de faţă în iunie să reuşească să se aleagă o echipă care să se apuce serios de treabă.

Reporter: Aţi vorbit în discurs de băieţii din cooperativă. Cine sunt aceşti oameni din cooperativă?

Vasile Tofan: Cei care de o bună bucată de vreme conduc partidul la nivel centru. Sunt de numărul zecilor, nu unu-doi. Mă doare, mă doare ce se întâmplă astăzi. Partidul Naţional Liberal nu poate ieşi din situaţia în care este astăzi scos, tras de o persoană. Nici nu este, nici nu îl avem. Este necesar ca toţi cei care mai vor astăzi ceva de la viaţă şi de la PNL să o luăm de la capăt şi să o luăm serios de la treabă.

PNL trebuie să meargă pe propriile picioare. E obligatoriu, dacă în viitorul apropiat vrea să facă politică mare. Dacă vrem să fim înapoi partid mic, mergem în continuare pe drumul pe care suntem. Dar şi aici nu o mai putem duce mult. Soarta PNŢCD-ului ne paşte dacă nu ne trezim măcar în iunie.

Astăzi, când stăm de vorbă, partidul acesta e format din două jumătăţi. Dacă aveam determinarea şi curajul pe care trebuia să îl avem la momentul respectiv, acum doi ani de zile, atunci trebuiau făcute toate diligenţele acestea. Aşa am trăit într-un concubinaj, am lălăit-o vreo doi ani de zile şi uitaţi, am ajuns în situaţia în care suntem azi.

Reporter: Ce ar trebui făcut?

Vasile Tofan: Să apară într-o lună jumătate, cât mai este până la Congres, o echipă sănătoasă care să ia lucrurile de la capăt.

Reporter: Care este primul lucru care ar trebui făcut, spus de viitoarea conducere?

Vasile Tofan: PNL, ca să-şi regăsească într-adevăr calea pe care ar trebui să meargă, trebuie să ajungă a înrola şi acolo la centru câţi mai mulţi oameni care au de-a face cu viaţa reală. Numai cu lefegii la stat, care acum aşteaptă să le mărească leafa doamna Olguţa, nu o să iasă. Este nevoie de oameni care într-adevăr să aibă structură liberală. Atunci, de la sine lucrurile vor căpăta o altă turnură.

Reporter: Credeţi că mesajul dumneavoastră va fi privit la centru ca un stand-up comedy, aşa cum a fost prezentat în media, sau ca un semnal de alarmă?

Vasile Tofan: Este o tragicomedie. Este mai mult tragic. Dacă eu aş fi spus lucrurile acestea într-un mod aşa lapidar, cenuşiu, obişnuit, credeţi că avea vreo recepţie? Sunt destui colegi de-ai mei care au spus lucrul acesta, dar puse pe altă linie.

Reporter: Cei care v-au sunat sunt cei care care conduc partidul, sunt sus, sau doar membri simpli?

Vasile Tofan: Şi de sus, şi de jos, şi din ţară, şi de afară. Nu mă aşteptam. Oameni care nu sunt înrolaţi în partid, deci tot felul de oameni. Şi din celelalte partide. Nu unul, mai mulţi m-au sunat.

Reporter: Ce mesaj v-au transmis?

Vasile Tofan: Bravo ţie, omule!

Reporter: Domnul Orban v-a sunat?

Vasile Tofan: Cu domnul Orban nu numai acum. E liberal vechi. Da, am vorbit şi cu domnul Orban.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri