Liderii politici nu agreează propunerea ca foştilor preşedinţi să li se interzică ocuparea funcţiilor publice

Data publicării:
chiuariu-2744858-Mediafax Foto-Bogdan Maran-1

Preşedintele PNL spune că nici măcar nu a participat la discuţia din partid unde s-a dezbătut propunerea lui Tudor Chiuariu, ca foştilor preşedinţi să li se interzică revenirea în funcţii şi demnităţi publice. 

„Nu sunt partizanul interdicţiilor. Nu se referă la Traian Băsescu chestiunea asta, deşi am văzut că l-ar putea afecta. Eu personal nu am asumat-o. Dacă partidul o asumă, o să o susţin”, a declarat Crin Antonescu.

Şi liderul UDMR, Kelemen Hunor, spune că propunerea parlamentarilor PNL nu l-ar viza pe Traian Băsescu, ci chiar pe Crin Antonescu. „Noi nu am depus o astfel de iniţiativă, nu ne-am gândit la aşa ceva, fiindcă nu credem că este cazul”, a spus Hunor.

Nici partenerii liberalilor din USL nu susţin aplicarea unei astfel de interdicţii.

„Nici nu ştiu dacă e foarte constituţional. Bănuiesc că un preşedinte, după ce e preşedinte, multe lucruri nu -şi doreşte ca funcţii publice, însă nu ştiu dacă e constituţional, dacă poţi să-i interzici pentru viitor”, a recunoscut premierul Victor Ponta.

Liberalii au propus ca viitoarea Constituţie să prevadă că, după terminarea mandatului, un şef de stat nu va putea reveni în politică.

„Dacă un preşedinte ştie că se întoarce în politică din timpul funcţiei, atunci va încerca să-şi creeze anumite avantaje politice şi nu ar trebui să facă lucrul acesta, ci să-şi exercite funcţia cu imparţialitate şi neutralitate”, este opinia vicepreşedintelui PNL Tudor Chiurariu.

Amendamentele pentru modificarea Constituţiei se mai pot depune până pe 27 mai. Toate propunerile de revizuire vor intra în discuţia comisiei parlamentare speciale, pe 29 mai.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri