Liderii USL, din nou la masa negocierilor. Ce consecințe ar avea ruperea Uniunii

Data publicării:
liderii USL crin antonescu si victor ponta - mfax-13

Foto: Mediafax

Partidul National Liberal este cel care ar avea de suferit cel mai mult dacă Uniuniunea Social Liberală s-ar rupe. Unic candidat la preşedinţie al alianţei, Crin Antonescu ar pierde susţinerea conservatorilor şi a social-democraţilor. Mai mult, ar putea intra în competiție cu un candidat din partea proaspetei alianțe USD.

Crin Antonescu deja nu se mai bazează pe susținerea PSD la alegerile prezidențiale. În plus, lasă de înțeles că cei de la PSD ar putea avea propriul candidat.

Apoi, Partidul Naţional Liberal ar pierde 10 portofolii de ministru, plus conducerea instituţiilor din teritoriu. Trecerea în Opoziţie înseamnă însă pentru orice partid mai puţini bani pentru proiectele primarilor săi. Ruperea alianței ar crea nejunsuri și pentru social-democrați. În primul rând, majoritatea parlamentară care susține guvernul va fi una fragilă.

În acest condiții există riscul ca PSD să trebuiască să negocieze cu parlamentarii pe anumite legi mai importante. La Camera Deputaților, PSD-UNPR-PC alături de minorități au majoritate. La Senat mai au nevoie de două voturi pentru a avea majoritate.

Așa stând lucrurile, proiectul de revizuire pentru Constituţie riscă să nu mai treacă de Parlament. Pentru promovarea lui este necesar votul a două treimi din numărul total al parlamentarilor. Iar în absenţa noii Legi Fundamentale, proiectul de regionalizare nu poate fi realizat.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri