Video Incidente la Cimitirul Valea Uzului. Kelemen Hunor cere demiterea ministrului de interne și a prefectului de Harghita

Data actualizării: Data publicării:
Kelemen Hunor, președintele UDMR.
Kelemen Hunor, președintele UDMR. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Liderul UDMR Kelemen Hunor cere premierului, după incidente care au avut loc joi la Cimitirul Valea Uzului, demiterea ministrului de interne și a prefectului de Harghita.

Peste 1000 de maghiari au format, joi, un lanț uman în fața Cimitirului Eroilor din Valea Uzului, afirmând că astfel protestează paşnic faţă de ilegalităţile comise de primarul localităţii Dărmăneşti. Ulterior, mai mulți cetățeni români aflați în preajma Cimitirului Eroilor din Valea Uzului pentru a sărbători Ziua Eroilor au rupt cordonul de jandarmi și au pătruns în cimitir, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău, Alexandra Dănculea.

Jandarmeria a transmis, joi seară, referitor la incidentele petrecute la Cimitirul Valea Uzului, că nu au existat violențe între participanți sau între participanți și forțele de ordine, precizând însă ca jandarmii vor verifica dacă au fost distruse cruci, scrie Mediafax.

„Maghiarii care au format un lanţ uman în jurul cimitirului nu au instigat la violenţă şi nu au provocat tensiune, au protestat doar faţă de denigrarea memoriei eroilor comunităţii lor. În acelaşi timp, facem apel posturilor de televiziune TV să pună capăt dezinformării, deoarece acestea contribuie doar la intensificarea conflictului”, a  transmis UDMR.

„Cerem doamnei premier să îi demită din funcție pe ministrul de interne, Carmen Dan, și pe prefectul județului Harghita, deoarece autoritățile române nu au fost capabile să asigure ordinea la Valea Uzului. Din această cauză au avut loc acte de violență și agresiune fizică. Facem apel autorităților să-i identifice imediat și să-i tragă la răspundere pe cei care s-au comportat într-un mod barbar și au pătruns cu forța în Cimitirul Eroilor, au distrus poarta, au rupt crucile, generând, astfel, teamă în rândul membrilor comunității maghiare”, a scris, joi seara, pe Facebook, președintele UDMR, Kelemen Hunor.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Liderul UDMR transmite un mesaj similar și într-un comunicat dat publicității joi seara. 

Potrivit lui Kelemen Hunor, maghiarii care au format un lanț uman în jurul cimitirului au protestat pașnic față de „ilegalitățile comise de primarul localității Dărmănești, fapte care, în ultimele zile, au fost confirmate și de autoritățile românești”.

Citiți și:

VIDEO. Momentul în care porțile cimitirului de la Valea Uzului au fost rupte

Incidente la Cimitirul din Valea Uzului. Guvernul Ungariei a trimis o notă de protest către București

Teodor Meleșcanu îi cere omologului din Ungaria să transmită un mesaj comunității maghiare

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri