Sari la conținut

Liderul USR: Dragnea ar fi în stare să arunce România în aer ca să scape de dosare

Președintele USR, Nicușor Dan, a declarat la dezbaterile privind moțiunea de cenzură că decizia pe care o vor lua parlamentarii de a demite sau nu Guvernul Grindeanu va fi judecată de istorie, iar senatorii şi deputaţii au de ales dacă vor fi de partea corectă a istoriei sau vor urma un „biet om cu două dosare penale”.

Liderul USR a precizat că Liviu Dragnea „ar fi în stare să arunce România în aer pentru a scăpa de dosarele penale”. 

„Alegătorii dumneavoastră v-au trimis în Parlament ca să daţi legi pentru bunăstarea românilor, nu legi care să scape de la puşcărie infractorii. Adevăratul autor al acestei crize, Liviu Dragnea, ar fi în stare să arunce în aer România pentru a scăpa de dosarele penale. Aveţi de ales astăzi dacă veţi fi de partea corectă a istoriei sau să urmaţi un om, un biet om cu două dosare penale. Decizia voastră va fi judecată de istorie”, le-a spus Nicuşor Dan parlamentarilor. 

De asemenea, Nicușor DAN a acuzat că Guvernul Grindeanu că a depășit o limită care nu ar fi trebuit trecută atunci când a adoptat OUG 13 și a atras atenția că se știe că Liviu Dragnea este inițiatorul acestei ordonanțe nu premierul. 

„Ştiu că nu domnul Grindeanu a iniţiat această ordonanţă de urgenţă, ci Liviu Dragnea care are un dosar penal şi o condamnare penală a pus presiune pe Grindeanu. Domnul Grindeanu avea toate mijloacele să se opună, nu a făcut-o, a fost laş, a pus interesele şefului de partid în faţa intereselor ţării”, a mai spus Nicuşor Dan.

Senatorul a apreciat că prim-ministrul Grindeanu şi-a pierdut încrederea în ochii populaţiei şi ai cancelariilor străine, ceea ce va afecta securitatea naţională a României, dar şi economia ţării. Nicușor Dan i-a întrebat pe deputați dacă și-l pot închipui pe Sorin Grindeanu stând la discuții cu cancelarul Angela Merkel pe probleme de securitate. 

„Suntem în unul dintre momentele în care decizia pe care o vom lua va fi judecată de istorie, de copiii şi de nepoţii noştri. În toate momentele critice, strada a fost de partea corectă a istoriei. Şi la Revoluţie, şi la protestele din Piaţa Universităţii şi la cele împotriva exploatării de la Roşia Montană, strada a avut dreptate. Sutele de mii de oameni care au protestat sau protestează au dreptate şi trebuie să le fim recunoscători că au reuşit să înlăture uriaşa iresponsabilitate a Guvernului”, a mai spus Nicuşor Dan. 

Guvernul Grindeanu dă piept astăzi cu prima moţiune de cenzură. 123 de senatori şi deputaţi de la PNL şi USR au depus moțiunea „Guvernul Grindeanu - Guvernul sfidării naţionale. Nu legalizaţi furtul în România", pentru că guvernanţii au modificat pe ascuns Codul penal prin ordonanţă de urgenţă, pentru a-i scăpa de probleme penale pe mai mulţi politicieni. Parlamentarii PMP au anunţat că vor susţine la vot moţiunea, în timp ce membrii UDMR au anunțat că se vor abține de la vot.