Liiceanu în Parlamentul European: „Guvernarea PSD-ALDE a debutat printr-un atac frontal la adresa justiției”

Data actualizării: Data publicării:
gabriel liiceanu fb

Scriitorul Gabriel Liiceanu a vorbit europarlamentarilor despre Guvernul Grindeanu, adoptarea OUG 13, dar și efectele pe care aceasta le-ar fi avut dacă ar fi intrat în vigoare. „Ținta numărul unu a acestor oameni sunt Parchetul General și DNA”, a susținut filosoful. Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterii din Parlamentul European pe tema democrației și a justiției în România, după scandalul provocat de adoptarea OUG 13, care aducea mai multe controversate modificări la Codurile penale.

gabriel liiceanu fb

Liiceanu a arătat că marea corupție a dus România pe ultimul loc în multe din clasamentele Europei. „Începând cu anul 2000, odată cu Guvernul social-democrat al lui Adrian Năstase, prim-ministru condamnat pentru corupție, corupția a devenit sistematică și profesionistă în România, parazitând an de an bugetul țării prin licitații trucate, făcute în favoarea firmelor deținute de politicieni și de familiile lor și de acoliții lor. Țara s-a împărțit pe stăpâni regionali, deținând funcții politice și administrative. Au fost numiți baroni, care s-au îmbogățit la nivel de zeci și sute de milioane de euro. Nimeni nu poate să spună de câte miliarde de euro a fost jefuită România în acești 27 de ani”, a declarat scriitorul în plenul Parlamentului European.

Potrivit acestuia, „printr-un fericit concurs de împrejurări”, a fost înființată Direcția Națională Anticorupție. Din dosarele DNA de urmărire penală a „câtorva mii de politicieni” a rezultat, de pildă, că doar în 2015 s-ar fi dat mită circa 430 milioane de euro.

Pe 11 decembrie 2016, coaliția PSD-ALDE a câștigat detașat alegerile parlamentare cu voturile a doar 18% din totalul electoratului român. Nimeni nu are de gând și nu a contestat acest rezultat”, a precizat Liiceanu. Scriitorul a arătat, apoi, că „România are, în clipa de față, în fruntea Parlamentului doi oameni condamnați penal sau cu proces în curs” și că noul Guvern „a avut ca țel principal să scape de pușcărie pletora de penali”.

Guvernarea PSD-ALDE a debutat printr-un atac frontal la adresa justiției. Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern în noaptea de 31 ianuarie prin care erau dezincriminați condamnații penal urma să-i scoată de sub rigorile legii, în primul rând, pe cei doi șefi de partide care conduc coaliția. Aici suntem și ăsta este adevărul”, a declarat Liiceanu.

Scriitorul și-a mai manifestat credința că președintele PSD, Liviu Dragnea, și colegii săi de partid și de coaliție „pentru a scăpa de pușcărie și pentru a-și salva averile, nu s-ar da înapoi de la nimic”.

Ținta numărul unu a acestor oameni sunt Parchetul General și DNA”, a concluzionat filosoful.

Liiceanu a precizat, încă de la începutul alocuțiunii sale, că vorbește în calitate de „practicant al profesiunii de cetățean”.

El și-a început discursul făcând trimitere la un basm rusesc, despre mânușa vânătorului pierdută iarna în pădure. „În ea intră mai întâi să se încălzească un iepure, apoi o vulpe, apoi un lup, apoi un urs. Ei bine, mănușa vânătorului sunt minutele pe care le-a acordat LIBE (Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European - n.r.) discursului meu. Iepurele, vulpea, lupul și ursul reprezintă evenimentele actuale din istoria României. Iar eu sunt, iată, în situația de a le înghesui pe toate acestea în mănușa europeană a celor zece minute care mi-au fost acordate”, a spus Liiceanu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri