Liviu Avram: „Iohannis s-a lansat într-un joc politic extrem, extrem de riscant”

Data publicării:
liviu avram la digi24

Jurnalistul Liviu Avram spune că președintele Klaus Iohannis s-a lansat într-un joc politic „extrem de riscant”, lăsând CCR să ia o decizie în cazul sesizării făcute de premierul Dăncilă privind remanierea guvernamentală. Jurnalistul consideră însă că Iohannis are dreptate în a-i cere Vioricăi Dăncilă să motiveze în fața românilor de ce a ales să schimbe anumiți miniștri. 

- Această supărare a președintelui, că nu există dialog, sunt așteptări realiste sau e doar un reproș-pretext?

Liviu Avram, jurnalist: „Cred că este un pretext, pentru că domnul Dragnea s-a plâns în repetate rânduri că președintele nu vrea să negocieze cu el, îl zgârie cu unghiuța de un an și jumătate să aibă o discuție de negociere cu președintele, pe care președintele a refuzat-o.

Problema care se pune e ce anume vrei să negociezi. Domnul Dragnea voia să negocieze cu președintele situația sa penală. O asemenea negociere este inacceptabilă pentru președinte. Situațiile penale se rezolvă în instanță.

Retorica de azi a președintelui este doar forma de a-și exprima nemulțumirea pentru modul în care PSD încearcă să impună niște politici pe care nu le explică. Dăncilă nu a explicat națiunii de ce face remanierea. S-a discutat doar în partid și doamna Dăncilă confundă partidul cu statul. Foarte greșit!

Dăncilă e premierul României, nu premierul PSD. Trebuie să explice de ce procedează la remaniere. Aici, președintele are dreptate. Dar s-a lansat într-un joc politic extrem, extrem de riscant, pentru că a lăsat decizia la latitudinea CCR.

În ultimii doi ani, au fost 8 sau 9 sesizări la CCR pentru conflict juridic de natură constituțională între diverse instituții, în multe fiind implicat președintele. Din 8 asemenea sesizări, doar într-una singură CCR nu a dat dreptate coaliției PSD-ALDE, atunci când Tăriceanu a spus că e conflict ancheta parchetului în cazul Belina. Atunci, CCR a spus că pachetul poate ancheta emiterea unor hotărâri de guvern, dacă sunt fapte penale.

În toate celelalte 7 sesizări, Curtea a dat dreptate PSD-ALDE, iar aceșt tip de judecată permite CCR să își încalce cel mai des propria jurisprudență, pentru că, în funcție de autorii sesizării, Curtea poate spune la fel de bine și un lucru, și contrariul.”

- Iohannis spunea că PSD nu mai e capabil să negocieze politic.

Liviu Avram, jurnalist: „Ar fi vrut să negocieze niște propuneri de miniștri. Să nu îi impună, ci să se consulte cu el. Pe undeva, într-un peisaj politic normal, ar fi de așteptat. Dar nu ne aflăm într-o astfel de situație. PSD are propria agendă ascunsă. În momentul câștigării alegerilor, a pus-o pe masă imediat ce a venit la guvernare și de atunci lansează atacuri repetate la adresa unor instituții. Președintele a reacționat foarte puțin și s-a ajuns la o situație în care nimeni nu mai are încredere în nimeni, nu se mai poate negocia”.

 

 

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri