Liviu Dragnea a demisionat din Guvern, după condamnarea din dosarul „Referendumul”

Data publicării:
n23 ponta dragnea

Actualizare 12.35. Liviu Dragnea a anunțat că a demisionat din Guvern, iar luni îşi va depune și demisia de la Biroul Permanent Național al PSD.

El a spus că în continuare se consideră nevinovat.

I-am prezentat primului ministru demisia din funcția de ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. L-am informat că luni va fi pe masa BPN mandatul meu de președinte executiv. Recunosc că nu înțeleg care va fi motivarea deciziei de astăzi. Este o decizie pe care o respect așa cum trebuie să o respecte oricine”, a spus Liviu Dragnea.

„În schimb, rămân valabile întrebările pe care mi le-am pus: cum se mai poate face campanie în România în condițiile în care prezența la vot poate fi considerată folos necuvenit? Există acum creat un precedent periculos pentru cine dorește să facă campanie electorală indiferent la ce nivel. Există un precedent periculos care poate afecta, în opinia mea, democrația și libertatea partidelor politice de a îndemna oamenii să vină la vot. De asemenea, poate apare în mentalul colectiv impresia că a te prezenta la vot poate fi ceva greșit, ceva rău sau condamnabil”, a mai spus Liviu Dragnea.  

Victor Ponta: O condamnare a celor 7,4 milioane de români care au votat

Pe de altă parte, Victor Ponta a declarat că decizia ICCJ de astăzi „este o decizie simbolică, de condamnare din punct de vedere juridic a unei acțiuni politice, suspendarea președintelui Băsescu, și referendumul, practic a celor 7,4 milioane de români care au votat și a liderilor”.

„Domnul Dragnea are ghinionul de a fi singur în dosar. Decizia de suspendare a fost luată de toți liderii PSD și PNL, de un număr important de parlamentari”, a mai spus președintele PSD.

„Nu regret nicio secundă, regret doar că tot printr-o decizie politică CCR a anulat rezultatul referendumului. Important este că, de acum încolo, cu siguranță dacă se aplică regula din acest dosar și anume că îndemnând oamenii să vină la vot comiți o faptă penală, cu siguranță toate scrutinurile de orice tip din România trebuie să aibă alt specific”, a mai declarat Victor Ponta.

„E o chestiune pe care trebuie să o rezolvăm împreună pentru a vedea cum putem să facem politică în situația în care nu îndemni oamenii să vină la vot”, a mai spus el.

„Decizia domnului Dragnea era de mult anunțată. Mi-a prezentat demisia, vom discuta în partid și cu preşedintele Iohannis pentru a face o altă nominalizare. Referitor la funcția politică din PSD, eu am fost ales împreună cu domnul Dragnea și am făcut echipă și cred că luni colegilor noștri trebuie să le spunem ce-am putut să facem împreună și ce avem de făcut pentru ca PSD, într-o democrație, să poată să participe la alegeri și, așa cum s-a întâmplat  de multe ori, să le și câștige”, a menționat premierul.

Citiți și Reacția PNL după condamnarea lui Liviu Dragnea 

  

Este de așteptat ca Victor Ponta să anunțe care este decizia luată de Liviu Dragnea, în urma condamnării cu suspendare din dosarul „Referendumul”.

Liviu Dragnea este numărul 2 în Partidul Social Democrat. Așa că ar putea să renunța la funcția de președinte executiv.

Surse din PSD spun că Liviu Dragnea ar fi decis să renunțe la funcțiile politice, dar să rămână în Parlament.

La discuțiile de la Guvern au participat și miniștrii Andrei Gerea și Ioan Rus, așa că este posibil ca unul dintre cei doi să-i ia locul lui Liviu Dragnea pentru o perioadă.

Liviu Dragnea a fost condamnat astăzi la un an de închisoare cu suspendare. Decizia nu este definitivă și poate fi contestată de ambele părți, mai ales că procurorii au cerut închisoare cu executare.

Liviu Dragnea anunţa, în urmă cu câteva zile, că dacă va fi condamnat, va renunţa la toate funcţiile pe care le deţine, adică la cea de ministru al dezvoltării şi la cea de preşedinte executiv al PSD.

Pedeapsa primită de președintele executiv al PSD este una minimă. Codul Penal prevede închisoarea de la 1 la 5 ani pentru astfel de fapte. De altfel, niciuna dintre cele 75 de persoane inculpate în dosar nu au fost condamnate la închisoare cu executare.

Citiți și Cristian Tudor Popescu: Condamnarea lui Liviu Dragnea va fi prezentată ca un act de eroism în lupta cu Băsescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri