Liviu Dragnea a depus amendamente pentru reducerea bugetului SRI. Câți bani se taie și unde se duc

Data actualizării: Data publicării:
liviu dragnea portret psd - inquam ganea
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, propune ca bugetul SRI să se reducă cu aproximativ 450 de milioane de lei. Banii ar urma să se împartă între Ministerul Sănătății, Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate și Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Amendamentele au fost depuse la comisiile de specialitate a anunţat, luni, liderul deputaţilor PSD, Daniel Suciu.

liviu-dragnea-amr-buget-2019-inquam-ganea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

„Vă pot spune că domnul preşedinte a depus amendamentul, aşa cum a anunţat, este vorba de suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii şi a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate vizavi de suplimentarea fondurilor pentru vitamina D, markeri tumorali şi un program de screening, cu diminuarea bugetului Serviciului Român de Informaţii”, a precizat Suciu, după şedinţa grupului parlamentar al PSD.

El a adăugat că este un amendament depus la comisiile de sănătate şi de buget finanţe.

„Eu cred că colegii noştri din comisii vor putea aprecia dacă, după ani de zile de creşteri substanţiale a bugetului SRI, un stopaj, o oprire a acestor măriri va afecta activitatea SRI, eu cred că nu”, a adăugat Suciu.

Potrivit unuia dintre amendamente, 295.000 de lei ar urma să ajungă la Ministerul Sănătății pentru trei programe de sănătate: Vitamina D, Panorama și Teste markeri tumorali.

„Programul Vitamina D - proiect nou care va începe a se derula în anul 2019 și cuprinde analize pentru depistarea carenței de Vitamina D pentru un număr estimat de 3,56 milioane de asigurați”, scrie în argumentarea amendamentului.

Aceeași sursă arată că Programul Panorama „presupune testări prenatale, fiind estimat un număr de 200.000 de paciente anual, cu un cost/investigație de 2.500 de lei”.

„Programul Testare markeri tumorali presupun (sic!) un cost/test de 150 euro/pacient cu factor de risc; se estimează 930.000 beneficiari ai acestui program”, se mai arată în argumentație.

Cei 295.000 de lei se vor lua din bugetul SRI, capitolul „Cheltuieli de personal”.

Alți 230.000 de lei ar urma să ajungă în Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate pentru Programul Diabet juvenil.

„Se estimează 3.500 de cazuri rezolvate în anul 2019”, se mai arată în argumentația depusă odată cu amendamentele lui Liviu Dragnea.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat acum o săptămână, după şedinţa Comitetului Executiv al partidului, că vrea reducerea bugetelor serviciilor de informaţii şi finanţarea unui program prin care să fie acordată gratuit vitamina D copiilor, iar dacă nu face Guvernul această reducere, o va face Parlamentul.

„I-am rugat să analizeze sumele alocate serviciilor secrete. Cred că sume importante de aici pot fi realocate către sănătate, de exemplu. Eu mă gândesc la un program de acordare gratuită pentru toţi copiii din România de vitamina D, este tot un program de siguranţă naţională, program pentru diabet şi doamna prim-ministru împreună cu domnul ministru au spus că vor analiza dacă pot face în Guvern această modificare, dacă nu, eu sigur o s-o fac la Parlament, cu amendamente”, a afirmat Dragnea.

După declarațiile șefului PSD, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că, după adoptarea bugetului pe anul 2019, va fi implementat un program naţional care să asigure gratuit vitamina D copiilor, dar şi persoanelor cu deficit.

Citiți și: Grija puterii pentru copii valorează mai puțin de 4 lei pe lună

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri