Liviu Dragnea anunță referendum pentru modificarea Constituției. Când ar putea fi chemați românii la vot

Data actualizării: Data publicării:
Liviu Dragnea

Liderul PSD Liviu Dragnea a anunțat, după întrevederea pe care a avut-o cu premierul Irlandei, că va fi organizat un referendum la sfârșitul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie pentru modificarea Constituției României pentru redefinirea familiei. 

„La începutul lunii septembrie, sigur o să discutăm în coaliție, o să discut și cu colegii mei din Senat și în partid, dar eu cred că în prima săptămână a lunii septembrie trebuie să fie votul în Senat pentru declanșarea referendumului în sensul dorit de acei 3 milioane de cetățeni care au semnat acea inițiativă. Referendumul poate fi organizat la sfârșitul lunii septembrie, pe 30, ultima duminică din septembrie, sau prima duminică din octombrie. Vom avea o discuție și cu Guvernul, pentru că oricum se va organiza referendumul, deci trebuie să prindem în buget banii pentru organizare”, a declarat Liviu Dragnea. 

„Nu e obligatoriu să fie duminică și nu este obligatoriu să fie doar o zi. Nu este limitativ. Eu sper ca până la începerea sesiunii parlamentare să se finalizeze discuțiile cu asociațiile care susțin parteneriatul civil, în așa fel încât la începutul lunii septembrie să reușim să avem o lege care să clarifice multe lucruri privind parteneriatul civi. Ce am spus de mai multe ori susțin în continuare, că trebuie să avem o astfel de lege. Trebuie să clarificăm noțiunea de familie, dar și parteneriatul civil. Fiecare cetățean trebuie să aibă posibilitatea să trăiască așa cum simte, fără să deranjeze pe alții”, a adăugat liderul PSD. 

„Este un subiect foarte sensibil și mă abțin să spun lucruri până când nu este finalizat un draft care să aibă șanse să fie votat în Parlament”, mai spune Dragnea.

Întrebat despre posibilitatea cuplurilor gay, într-un parteneriat civil, de a adopta copii, Dragnea a răspuns: „Am o rezervă aici”.

În luna mai, PSD înainta o altă dată pentru organizarea referendumului: 10 iunie, prin vocea lui Florin Iordache. Aceasta cerea modificarea Constituţiei, care să precizeze clar că familia este formată dintr-un bărbat şi o femeie.

Coaliția pentru familie ar fi strâns trei milioane de semnături prin care a cerut acest referendum pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de acelaşi sex. În prezent, Constituția stipulează că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi”, iar această organizație vrea ca textul să fie mai explicit și anume că mariajul este între un bărbat și o femeie.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat în 6 iulie legea de modificare a Legii referendumului, după ce a cerut reexaminarea ei în Parlament şi a sesizat şi Curtea Constituţională, însă CCR a respins ca inadmisibilă sesizarea şefului statului.

Camera Deputaţilor a adoptat Legea referendumului la sfârşitul lunii decembrie 2017, iar preşedintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului reexaminarea acesteia.

În 4 aprilie, plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat Legea referendumului cu 195 de voturi "pentru”, 71 de voturi "împotrivă” şi 6 abţineri, în forma iniţială.

Potrivit textului legii, “cetăţenii sunt chemaţi să îşi exprime voinţa prin vot în cadrul referendumului naţional cu privire la revizuirea Constituţiei în ultima duminică a perioadei de 30 de zile prevăzută în Constituţie, calculată de la data adoptării de către Parlament a proiectului legii constituţionale, Guvernul având obligaţia de a aduce la cunoştinţa publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, textul acestuia şi data referendumului".

Citiţi şi: Un ministru, probabil, longeviv. Bătălia violentă care se dă în spatele reflectoarelor puse pe şefia DNA

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri