Liviu Dragnea explică excluderile din PSD

Data actualizării: Data publicării:
DRAGNEA_VALIZE_resize_014_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Președintele PSD Liviu Dragnea a explicat, într-o conferință de presă după Comitetul Executiv al partidului, de ce au fost excluși din PSD Adrian Țuțuianu și Marian Neacșu.

DRAGNEA_VALIZE_resize_014_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Principalele declarații ale lui Liviu Dragnea:

„Azi nu s-a discutat, sau nu s-a dezbătut, nu s-au făcut propuneri să fie excluși care au semnat sau susținut o anumită scrisoare.

După CExul din septembrie, când s-a hotărât prin vot să nu se susțină această scrisoare, să nu se mai continue cu tipul ăsta de acțiuni și toată lumea să încerce să activeze în partid pentru a susține programul de guvernare, legile majorității în Parlament, și aceste lucruri au fost propuse chiar de cei care au semnat scrisoarea, s-a convenit la propunerea mea, eu atunci nefiind de acord cu niciun fel de măsură, cum nu sunt nici acum de acord să se fi luat atunci vreun fel de măsură, că toată lumea să se ocupe de ce trebuie să facă un partid, să funcționeze, să fie unit și să își sprijine guvernul.

Din păcate, ulterior au apărut unele înregistrări de la niște ședințe conduse de Tțuțuianu - condamn cu toată fermitatea acest mod de a înregistra ședințe interne de partid, indiferent de partid, dar acele afirmații au supărat cea mai mare parte dintre membrii de partid, nu doar membri CEx.

Ieri am avut o discuție de câteva ore, 6-7 ore, înainte de fiecare CEx majoritatea președinților de organizații județene și vicepreședinții vin la o discuție la Parlament, și toți au fost foarte încărcați și foarte supărați că după acel CEx o parte din colegi au continuat să acționeze împotriva acestui partid. Azi foarte mulți colegi i-au reproșat dnului Țuțuianu acele informații. Chiar dacă condamn modul în care s-a procedat, afirmațiile au rămas.

Dnul Țuțuianu a spus că ar putea să îi ceară scuze, dar că își menține afirmațiile. Colegii nu au fost de acord.

Tot după CEx am sperat cu toții, în frunte cu mine, că după 2-3 zile de supărare oamenii încep să se apuce de treabă. Dnul Neacșu să își exercite efectiv funcția de secretar general și să acționeze conform statutului pentru organizarea partidului, pentru supravegherea organizațiilor, structurilor noastre județene, tot ceea ce are prevăzut ca și atribuții. Din păcate după acel CEx, dnul Neacșu nu a mai ajuns la Kiseleff și nu a mai făcut nicio acțiune de genul ăsta.

În schimb, mulți colegi, parlamentari și președinți de organizații ne-au tot spus că sunt chemați parlamentari să adere la o... Au apărut din partea opoziției oameni care au spus că există o negociere între dnul Neacșu și lideri ai opoziției, care au fost asigurați că vor avea un număr suficient de voturi de la PSD pentru a vota moțiunea de cenzură împotriva guvernului PSD ALDE. Toate aceste lucruri spuse pe larg la ședință au făcut ca peste două treimi din membri CEx să voteze excluderea celor doi colegi. 

Am spus că nu va fi o zi plăcută, dar sunt niște măsuri necesare. Sper ca ceilalți colegi să înțeleagă.

De ce nu s-a aflat pe lista excluderilor și Gabriela Firea?

Atacurile la mine nu mă fac să cer excluderea nimănui. Numai când se depășește linia roșie împotriva partidului.

Ce se întâmplă cu ceilalți contestatari?

Din punctul meu de vedere, nimic rău.

Cum stați cu majoritatea?

Nu va fi influențată. Toți colegii au spus din proprie inițiativă că nu vor vota împotriva Guvernului, împotriva legilor inițiate de majoritatea parlamentară.

Se spune că înregistrările au fost făcute de Codrin Ștefănescu.

Ștefănescu nu a fost prezent la acea ședință. Cei care au făcut înregistrările au făcut un lucru rău.

 Cum se explică faptul că Tel Drum plătește facturile fiului dvs? 

Nu știu ce ați publicat. Din câte îmi aduc aminte există niște instituții ale statului de drept care trebuie să investigheze. Nu am nicio legătură cu acea valiză. Poze cu mine au zeci de mii de oameni, nu mă interesează unde le țin. Tel Drum nu mi-a plătit nimic.

Nici camera majordomului?

Nu am majordom. Înțeleg că e vorba de schița unei clădiri mari, nu am nicio legătură.

Are fiul dvs legătură cu Petre Pitiș? Aveți o legătură cu Petre Pitiș?

Dacă au, să fie sănătoși. Dacă acele documente sunt reale - dacă nu cumva au plecat din DNA ca să ajungă la Rise Project - să le investigheze.

Spuneați că sunteți supus tensiunilor. De ce nu v-ați gândit să vă dați demisia pentru a scăpa de presiuni?

Pentru a nu bloca niște obiective majore pe care mi le-am asumat. 

CEx pntru remanieri?

Îl vom face săptămâna viitoare, după ce se întoarce doamna prim-ministru.

Îl susțineți pe Tudorel Toader?

Da, îl susțin.

Credeți că procedura de revocare a lui Augustin Lazăr trebuie continuată?

Da, cred că lucrurile sunt chiar mai grave decât ce a prezentat Tudorel Toader. Chiar dacă se încearcă să se acopere cu valize, cu scrisori de la Madrid, lucrurile sunt grave.

Ați declarat că ministrul Justiției s-a făcut de râs?

Nu, am spus că nu a gestionat bine, pentru că trebuia să prezinte imediat documentul.

Neacșu v-a susținut...

PSD nu e un partid de maimuțe, cum a spus dl Țuțuianu, sunt oameni cu personalitate puternică. Nu a fost o problemă doar a mea cu Neacși și Țuțuianu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri