Liviu Dragnea, la Guvern

Data actualizării: Data publicării:
171012_PSD_11_INQUAM_Photos_Octav_Ganea tudose dragnea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Președintele PSD Liviu Dragnea este la Guvern. Acolo are loc întâlnirea dintre premierul Tudose și primari, în condițiile în care mai mulți edili s-au declarat nemulțumiți de măsurile fiscale propuse de Executiv.

Președintele PSD a ajuns la Palatul Victoria, potrivit informațiilor Digi24. Cel mai probabil, el participă la discuțiile pe care le au primarii cu membrii Guvernului Tudose pe tema măsurilor fiscale pe care Executivul intenționează să le aprobe mâine.

Mai mulți primari de municipii, inclusiv Primarul Capitalei, Gabriela Firea, s-au plâns de propunerile de modificare a Codului fiscal, pentru că reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% ar afecta bugetele locale, ceea ce ar duce la scăderea investițiilor.

Edilii se așteaptă la o scădere cu o treime a sumelor alocate invesițiilor, în urma acestor măsuri. Ei au cerut Guvernului să crească acea cotă din impozitul pe venit care rămâne la autoritățile locale de la 42%, cât este în prezent, până la aproximativ 70%, astfel încât bugetele locale să nu fie afectate.

Cu atât mai mult cu cât bugetele localităților sunt deja sub presiune, ca urmare a creșterii cheltuielilor salariale, și vor fi afectate și mai mult de măsurile care ar urma să intre în vigoare de anul viitor.

Primarii spun că transferul contribuţiilor se va vedea direct în bugetul administraţiilor pe care le conduc.

„Înseamnă o reducere a fondului de impozitare de aproximativ 40% după simulările noastre. Impozitul pe venitul global reprezintă cam jumătate din veniturile unui municipiu din România. Calculul arată că ne-ar scădea veniturile cu cel puțin 20%, veniturile proprii totale, în cazul în care această măsură va fi aprobată”, a spus Ilie Bolojan, primarul din Oradea și preşedinte executiv al Asociației Municipiilor din România.

Măsura a fost contestată şi de primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, vicepreşdinte PSD.

„Acest pachet de modificări fiscale nu va aduce lucruri bune, ci dimpotrivă, pentru că vor fi bani mai puțini la buget, pentru investiții, ar fi o lovitură foarte mare pentru toate comunitățile”, a spus Gabriela Firea.

Şeful Guvernului le-a promis edililor că va găsi o soluţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri