Liviu Dragnea propune o perioadă „de transferuri” pentru primari. Ce partide ar fi avantajate

Data publicării:
liviu dragnea - psd.ro

Liviu Dragnea susţine că foarte mulţi edili l-au rugat să-i ajute cu o lege care să elimine interdicţia de a părăsi partidul pe listele căruia au candidat.

„Ar trebui să luăm modelul din 2006 şi să adoptăm un act normativ prin care să se stabilească o perioadă, nu ştiu, de două săptămâni în care toţi aleşii locali să poată opta în care partid vor să activeze”, a spus Liviu Dragnea.

Vicepremierul face referire la o măsură similară luată pe vremea guvernării PNL-PDL. Atunci principalii beneficiari au fost democrat-liberalii, iar migraţia primarilor a atins cote îngrijorătoare. PDL şi-a dublat numărul de edili, iar procentul celor care au trecut de la un partid la altul a fost de 27% în 2006 şi 33% în 2007.

Atunci când nu exista nicio condiţie pentru primarii traseişti, procentele erau şi mai mari. În 2003, de exemplu, migraţia a ajuns la 37%. Cu alte cuvinte mai bine de o treime dintre primari au candidat în numele unui partid, apoi au uitat şi de doctrină şi de principii şi au luat urma banilor. Partidul care se afla la putere şi le dădea mai multe fonduri a avut de câştigat.

Această iniţiativă reprezintă un atac grav la adresa democraţiei. Îi sfătuiesc pe domnul Ponta şi pe domnul Dragnea, în fiecare dimineaţă când se trezesc, să se uite în faţa oglinzii şi să repete de 10 ori: România nu e China, România nu este China...”, a declarat Ludovic Orban, vicepreședinte PNL.

Corectitudinea alegerilor prezidenţiale este în pericol din cauza acestui furt al primarilor, furtul primarilor echivalează cu furtul voturilor cetăţenilor. Doctor Ponta patronează aceste presiuni făcute în favoarea sa de către sistemul pus în funcţiune de domnul Dragnea”, a completat Cătălin Predoiu.

Opoziţia susţine că măsura va avantaja partidele aflate la putere şi pe cele agreate de premier. Edilii sunt ademeniţi cu fondurile date de Executiv.

„Liviu Dragnea, însoţit de Victor Ponta, umblă din judeţ în judeţ, imitându-l pe Moş Crăciun, păcălindu-i pe primari că are în spate un sac plin cu bani”, a mai spus Ludovic Orban.

Printre cei mai cunoscuţi primari care ar putea beneficia de o astfel de lege este cel al Clujului, Emil Boc. El a rămas în PDL doar pentru a nu-şi pierde mandatul, dar a susţinut fără să se ferească acţiunile şi candidaţii PMP.

Zoe Petre: Dacă nu e un interes precis al partidului doamnei Udrea, președintele Băsescu va bloca o asemenea lege

Istoricul Zoe Petre a spus, în emisiunea Kilometrul 0, că nu de legi se ocupă Comisia de la Veneția, ci de constituții.

„Curtea Constituțională din România este cea care sigur va bloca. Dacă nu e un interes precis al partidului doamnei Udrea, președintele Băsescu va bloca o asemenea lege în ipoteza în care e votată în Parlament. Urmează CCR şi apoi vin alegerile”, a subliniat istoricul.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri