Lobby pentru o nouă vizită în SUA. Dragnea: „100.000 e o sumă mică pentru mine, nu?”

Data actualizării: Data publicării:
dragnea grindeanu trump fb4

După apariția unor documente potrivit cărora PSD ar fi achitat 100.000 de dolari, unei firme de lobby din SUA, pentru ca președintelui social-democrat să aibă întâlniri la nivel înalt la Casa Albă, Liviu Dragnea a declarat că „PSD nu a plătit niciun leu”. „Totuşi, 100.000 e o sumă mică pentru mine, nu?”, le-a mai spus Dragnea jurnaliştilor.

dragnea grindeanu trump fb4
Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu, cu ocazia vizitei din ianuarie în SUA. Sursă foto: Facebook

Liviu Dragnea a fost întrebat de jurnalişti, vineri, la Parlament, despre documentele publicate de Legistorm.com. Președintele PSD a susținut că partidul pe care îl conduce nu a avut contract cu o astfel de firmă.

Am citit informaţia dimineaţă şi am sunat la partid foarte mirat, mă gândeam că poate cineva din PSD ştie. PSD nu are niciun contract cu o firmă de genul ăsta şi nu a plătit niciun leu. Totuşi, 100.000 e o sumă mică pentru mine, nu? PSD nu are niciun contract. Am verificat de dimineaţă la partid. Nu există”, a spus Dragnea.

Întrebat dacă are programată o nouă vizită în SUA, Dragnea a răspuns: „Nu intenţionez, dar dacă primesc invitaţie şi dacă voi fi lăsat să plec, o fac cu plăcere”. De asemenea, întrebat dacă Florin Iordache i-ar putea face o surpriză să îi ofere o vizită în SUA, liderul PSD a spus că putea să îi facă surpriza de ziua lui, în 28 octombrie. „Acum, să aştept Crăciunul eventual”, a adăugat liderul PSD.

PSD ar fi achitat 100.000 de dolari unei firme de lobby din SUA, Madison & Co, pentru a facilita întâlniri ale liderului social-democrat Liviu Dragnea cu liderii de la Casa Albă.

Schimbul de mail-uri între partea română și firma americană de lobby ar fi început pe 24 aprilie 2017. Gheorghe Dimitrescu, fost consul la Strasbourg, fost consul general al New Yok şi în prezent consilier al vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor Florin Iordache, i-a trimis un mesaj electronic lui Alan Madison, președinte al Madison&Co.

Salut, Al… sper că ești bine!! Deci, sunt în Slovacia cu vicepreședintele Camerei Deputaților (Florin Iordache - n.r.), la ceva conferințe… Al, AVEM NEVOIE de sprijinul tău să aranjăm CÂT MAI CURÂND o întâlnire oficială pentru președintele nostru al partidului PSD, domnul Liviu Dragnea, care este și președintele Camerei Deputaților… am vorbit despre această uriașă personalitate în timpul ultimelor alegeri din 2016..! Ținta noastră trebuie să fie una de cel mai înalt nivel din Washington, DC…însemnând:

Președintele Donald Trump

Vicele Mike Pence

Și desigur Paul Ryan (preşedintele Camerei Reprezentanţilor - n.r.)…
Al, avem profundă nevoie de asta, așa că fă tot posibilul pentru noi (MINE)…”.

Pe 4 mai, Alan Madison îl anunţă pe Dimitrescu că i-a transmis factura şi că imediat după ce va fi făcută plata, grupul de lobby va începe să lucreze.

Factura este de 100.000 de dolari pentru „servicii profesionale” - vizita la Washington DC şi întâlnirile aferente. De asemenea, îi reaminteşte că i-a mai transmis un mail în care propune extinderea obiectivelor vizitei lui Dragnea.

Banii au fost viraţi în patru tranşe: 3 iulie 2017 - 45.000 de dolari, 19 septembrie - 15.000 de dolari, 6 octombrie - 30.000 de dolari, 10 octombrie - 10.000 de dolari.

Madison & Co indică pe site-ul său printre clienţi şi Guvernul României, iar conform unor documente de pe site-ul Departamentului american al Justiţiei, termenul „Guvernul României” poate însemna şi ambasada României în SUA.

Contractul, factura și schimbul de mail-uri au fost publicate de Legistorm.com, care prezintă documente postate pe site-ul Departamentului american al Justiţiei.

Echipa care trebuie să organizeze întâlnirile este formată din Al Madison, preşedinte al Madison& Co, lobbystul democrat William Oldaker, Drew Willinson şi William Harris, un apropiat al Republicanilor, care a lucrat pentru Trump Organization pe chestiuni politice şi de business.

Potrivit documentelor, Madison & Co se obliga să înceapă să presteze servicii începând din 22 iunie 2017.

Liviu Dragnea s-a aflat în SUA în ianuarie, în contextul ceremoniilor de instalare a lui Donad Trunmp la Casa Albă. Atunci, liderul PSD a postat pe Facebook imagini în care părea că discută cu Trump cu ocazia a ceea ce a numit „o cină restrânsă”, deşi imaginile arătau că numărul celor prezenţi la eveniment era destul de mare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri