Ludovic Orban: Dacă nu vom avea alegeri în două tururi în iunie, vom avea după aceea

Data actualizării: Data publicării:
stampila vot
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Ludovic Orban a declarat, miercuri seara, la Digi24, că nu renunță la votul în două tururi pentru alegerile locale - pentru care e dispus să dea o ordonanță de urgență în cazul în care va fi învestit un guvern Ludovic Orban II - și chiar dacă nu se va reuși aplicarea acestei măsuri încă din iunie, liberalii se vor asigura că vor avea legislația în acest sens pentru următorul astfel de scrutin.

Ludovic Orban spune că moțiunea de cenzură a trecut, miercuri, din cauza voturilor UDMR, care a votat căderea guvernului pentru că nu e de acord cu sistemul alegerilor locale în două tururi.

Întrebat dacă acesta este un obiectiv pierdut, Ludovic Orban a arătat că acest alegerea primarilor în două tururi a fost obiectivul PNL, care a depus un proiect de lege în acest sens, dar legea nu a fost votată în Parlament, fiind tergiversată de conducerea PSD-istă a Parlamentului. „Vedem cu evoluează lucrurile, mai avem posibilități de atac”, a spus Ludovic Orban la Digi24. 

El a explicat că ar fi fost greu să dea o OUG pe tema alegerilor în două tururi, din moment ce PNL a înaintat un proiect în acest sens de trei ani. 

„Sigur că nu renunțăm. În funcție de cum evoluează lucrurile, noi vrem cât mai rapid să se ajungă la un deznodământ, va depinde de propunerea președintelui, pentru că la ora actuală, desemnarea propunerii de premier e atributul președintelui. În funcție de deciziile pe care le va lua, se poate ajunge fie la anticipate - și președintele a spus foarte clar că obiectivul este de a se organiza anticipate, pentru că parlamentul de azi e într-o totală contradicție cu opțiunile popilației. Fie ajungem la anticipate, fie, dacă va fi învestit un guvern PNL, în ultimă instanță vom apela și la OUG” pentru alegerea primarilor în două tururi.

„Dacă se refuză în continuare dezbaterea proiectului în Camera Deputaților prin boicot, nu exclud această variantă”, a reconfirmat Ludovic Orban. 

„Și dacă nu vom avea în iunie 2020 alegerea în două tururi, după alegeri vom readuce sistemul de vot în cadrul natural”, a mai spus liderul liberal.

Redactor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri