Ludovic Orban, despre comisarul european: Am acționat sub imperiul urgenței. Nu am încălcat înțelegerea cu USR

Data actualizării: Data publicării:
Ludovic Orban și Dan Barna
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Ludovic Orban spunedecizia de a trimite propunerile pentru funcția de comisar european a fost luată sub imperiul urgenței, pentru că România este printre ultimele țări fără un comsiar european. Premierul a mai subliniat că nu consideră că a încălcat înțelegerea cu USR.

„Știți foarte bine că România era ultima țară care nu-și desemnase un comisar european.De asemenea știți foarte bine că la nivelul Parlamentului European este o programare a audierii comisarilor atât în comisia JURI cât și în comisiile de specialitate al Parlamentului European pentru comisarii care nu au întrunit condițiile. Este vorba despre candidatul francez, candidatul Italiei, al Ungariei și al nostru. Am luat decizia sub imperiul urgenței, pentru a repara prejudiciile aduse României de desemnările iresponsabile făcute de fostul Guvern și cu toate astea am anunțat că vom trimite presedinților celor două Camere ale Parlamentuluio scrisoare pentru acele audieri ale candidaților, acuma candidatului, a spus Ludovic Orban, miercuri, la predarea mandatului de ministru al Agriculturii către Adrian Oros, potrivit Mediafax.

Premierul a adăugat că nu consideră că a încălcat acordul făcut cu USR în ceea ce privește audierea propunerilor de comisar european în cadrul comisiilor de specialitate ale Parlamentului României.

„Am respectat legea, am respectat solicitarea Ursulei Von der Leyen iar în ceea ce privește desemnarea, am încrederea că va trece de comisiile de specialitate fără probleme și de votul din Parlamentul European. Nu consider ca am încălcat nimic. Când vor decide președinții celor două Camere. Oricând va decide candidatul la funcția de comisar european să se prezinte în fața comisiilor, a completat Orban, potrivit Mediafax.

Președintele ales al Comisiei Europene Ursula von der Leyen a acceptat-o pe Adina Vălean pentru a prelua funcția de comisar european pentru Transporturi.

În urma acestei decizii luate de CE, deputatul USR Iulian Bulai a spus că PNL are o bulină neagră, deoarece eurodeputatul Adina Vălean a fost acceptată de Comisia Europeană pentru funcția de comisar UE pe Transporturi, fără ca Parlamentul României să fie consultat.

„Luna de miere nici nu începuse, și iată prima palmă. Și asta era poate cea mai soft solicitare din acord”, a scris Bulai pe Facebook.

În timpul negocierilor pentru susținerea guvernului, USR a cerut ca persoana care va ocupa funcția de comisar european să fie nominalizată în urma consultării partidelor și audiată în comisiile de specialitate ale Parlamentului. Un acord în 16 puncte, care prevede și acest lucru a fost 

Cele două propuneri făcute de Guvernul Orban și primite, miercuri, de Comisia Europeană pentru funcția de comisar european au fost eurodeputații PNL Siegfried Mureșan și Adina Vălean.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri