Ludovic Orban, după ședința coaliției: Ne-am înțeles asupra rectificării bugetare

Data actualizării: Data publicării:
ludovic orban cu masca galbena si mainile impreunate
Presedintele Camerei Deputatilor, Ludovic Orban, la o ședință la Timișoara. Foto: INQUAM PHOTOS / Virgil Simonescu

Coaliția de guvernare a ajuns la un consens cu privire la forma finală a rectificării bugetare, a anunțat președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, la finalul ședinței de marți. Totodată, liderul PNL a vorbit despre poziția USR PLUS privind planul Anghel Saligny, afirmând că liberalii au răbdare și așteaptă să își definitiveze propunerile.

„Am avut mai multe puncte în discuție, în cadrul ședinței coaliției de astăzi. În primul rând, vreau să anunț că ne-am înțeles asupra propunerii de rectificare bugetară, care urmează să fie adoptată de Guvern prin ordonanță de urgență. Practic, au fost îndepărtate ultimele puncte în care mai existau discuții și solicitări, pe diferite teme, și practic am convenit în această seară asupra formulei de rectificare bugetară”, a declarat președintele PNL.

Întrebat dacă planul național de investiții Anghel Saligny va fi aprobat înainte de rectificare, președintele PNL a explicat: „Cu siguranță, pentru a putea include creditele de angajament necesare pentru a demara programul, este necesară adoptarea ordonanței de urgență privind PNDL 3, sau planul național de investiții Anghel Saligny, înainte de rectificarea bugetară pentru că la baza rectificării bugetare trebuie să stea acte normative astfel încât să poată fi prevăzute creditele de angajament necesare. Întâi trebuie să se adopte ordonanța de urgență privind planul de investiții. Cu siguranță, vom încerca să adoptăm toate actele normative, inclusiv rectificarea bugetară, într-un termen cât mai scurt posibil”, spune Orban.

Ludovic Orban a dezvăluit ce propuneri au avut reprezentanții USR PLUS în ceea ce privește planul național de dezvoltare Anghel Saligny, susținut de PNL.

„Colegii de la USR PLUS au formulat propuneri privind standarde de cost, procedura transparentă, o platformă digitală pentru a urmări fiecare proiect de la semnare până la execuție. Mai sunt și alte, neincluderea proiectelor care au fost în PNDL 1 și PNDL 2, de asemenea, dacă nu se depun documentele solicitate în doi ani, cel care le-a depus pierde dreptul de a primi finanțare”, a explicat Ludovic Orban.

Președintele PNL a evitat să spună dacă reprezentanții USR PLUS au condiționat susținerea pentru planul de investiții Anghel Saligny de desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

„Discuțiile vor continua, există deschidere pentru a-l îmbunătăți, pentru a-l face mai transparent... Nu aș vrea să înțeleg așa discuțiile pe care le-am purtat, obiectivul este asumat de toate partidele coaliției... desființarea secției rămâne un obiectiv pentru PNL... Ei trebuie să-și definitiveze toate propunerile, pe cele mai multe le-am agreat, avem răbdare”, a precizat Ludovic Orban.

De asemenea, reprezentanții PNL, USR PLUS și UDMR au căzut de acord asupra formei ordonanței de urgență privind lucrările publice afectate de majorările de preț din domeniul materialelor de construcție.

Orban a dezvăluit că părțile au stabilit ca pentru toate lucrările din bugetul de stat și bugetele locale să fie o formulă de indexare care să țină cont de evoluția prețurilor la materialele de construcție. De asemenea, va fi o ajustare pentru proiectele prin fonduri europene indiferent dacă există creșteri sau scăderi de prețuri, a adăugat Orban.

Ministerul Finanţelor Publice a publicat, în 13 august, proiectul de ordonanţă privind rectificarea bugetară. Documentul prevede suplimentări de sume la Ministerele Sănătăţii, Finanţelor, Dezvoltării. Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale înregistrează o rectificare negativă de 2.781,2 milioane lei, per sold.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri