Ludovic Orban îi răspunde lui Klaus Iohannis: „Orice intervenție a președintelui în procesul de construcție a unei majorități ar putea fi neconstituțională”

Data publicării:
ludovic orban - km0

Ludovic Orban a precizat că obiectivul de construcție a unei noi majorități parlamentare, care să ducă la căderea Guvernului Ponta, este în principal obiectivul PNL.

„Atribuțiile președintelui, constituționale, sunt de asemenea natură, încât orice intervenție a președintelui în acest proces de construcție ar putea fi neconstituțională și o încălcare a raportului dintre instituțiile statului, pentru că președintele face parte din puterea executivă, în timp ce Parlamentul, evident, reprezintă puterea legislativă. În mod evident, vom avea mare grijă cum construim majoritatea parlamentară, astfel încât să nu avem parteneri care să afecteze calitatea programului de guvernare și mai ales corectitudinea și principialitatea viitorului guvern al PNL”, a spus Ludovic Orban.

El a adăugat că liberalii se află pe punctul de a finaliza programul de guvernare, care va fi baza discuției cu grupurile parlamentare, dar și cu parlamentari, individual, pentru a putea obține majoritatea parlamentară.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, în cadrul conferinței de presă dedicate bilanțului de 100 de zile de la preluarea mandatului, că „este treaba PNL dacă face alianţă cu unii sau cu alţii”, adăugând că speră ca aceștia „să fie bine inspiraţi când fac alianţele”.

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că nu se aşteaptă de la acest Guvern să devină mai eficient şi că Executivul nu s-a schimbat, în esenţă, decât în anumite poziţii, care s-au eliberat datorită unor proceduri care nu l-au pus în niciun fel de lumină bună.

El a adăugat că întrebarea când va veni alt guvern trebuie pusă, în esenţă, partidelor politice şi trebuie pusă, de asemenea, în Parlament.

„Eu nu am de gând să preiau rolul Opoziţiei. Eu rămân şi mă rezum la rolul de preşedinte. Dacă Opoziţia va reuşi să adune suficiente voturi pentru a trece o moţiune de cenzură, vom avea alt guvern. Dacă nu va reuşi, atunci vom avea alt guvern după alegerile parlamentare din 2016”, a mai spus Klaus Iohannis.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri