Ludovic Orban: N-aș vrea ca vreun cetățean român să înțeleagă că noi facem reforme pentru că ne cere Comisia Europeană

Data publicării:
orban ii spune ceva la ureche lui citu la o reuniune a liderilor coalitiei
Reformele cerute de Comisia Europeană sunt deja implementate, susține Ludovic Orban. Foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat luni, într-o conferință de presă, că pachetul de reforme pe care trebuie să le realizeze Guvernul României drept condiție pentru acceptarea de către Comisia Europeană a modului de alocare a banilor din PNRR, nu este o cerință a oficialilor europeni. 

„Reformele guvernului sunt incluse în programul de guvernare și se derulează nu pentru că ne cere Comisia Europeană. S derulează pentru că au făcut parte din angajamentul partidelor din coaliție în campania electorală și au fost incluse în programul de guvernare.

Sigur că au apărut câteva elemente în plus dar foarte puține, dar n-aș vrea ca vreun cetățean român să înțeleagă că noi facem reforme pentru că ne cere Comisia Europeană”, a afirmat președintele PNL. 

Acesta a enumerat reforme în legea pensiilor, salarizarea din sectorul public, digitalizarea, reforma în privința sistemului fiscal, în justiției, în educație, în sănătate, spunând că „toate acestea fac parte din reformele incluse în programul de guvernare”

„Noi aceste reforme le avem deja înscrise”, a spus Orban. 

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a declarat joi, după ședința de guvern, că Executivul a agreat cu Comisia Europeană reformele pe care le va face în baza Planului Național de Redresare și Reziliență.

Ministrul a precizat că „fără reforme substanțiale nu va trece acest plan”.

Printre reformele discutate cu executivul european se numără o reformă a pensiilor, care prevede indexarea acestora și reducerea pensiilor speciale, plafonarea anvelopei salariale la stat și limitarea sporurilor, un audit la toate companiile statului și un departament special în subordinea Secretariatului General al Guvernului care să se ocupe de reforma companiilor, inclusiv închiderea celor care nu sunt rentabile, precum și o reformă în domeniul Transporturilor, un nou mod de taxare a traficului și o taxă de mediu pentru a descuraja înmatricularea unor mașini vechi.

Editor : A.V.D

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri