Ludovic Orban și Anca Dragu au convocat plenul Parlamentului pentru moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR

Data actualizării: Data publicării:
ID177454_INQUAM_Photos_George_Calin
Foto: INQUAM Photos/ George Călin

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban și cel al Senatului, Anca Dragu, au convocat, pentru joi, de la ora 16:00, plenul reunit al Parlamentului pentru prezentarea moțiunii de cenzură susținute de USR PLUS și AUR împotriva Cabinetului Cîțu. Liderii celor două Camere invocă patru decizii CCR pentru a trimite moțiunea să fie citită în plen.

“La data de 3 septembrie 2021 s-a înregistrat la cabinetul președintelui Senatului sub nr.I/2824/2021 și la cabinetul președinteIui Camerei Deputaţilor sub nr. 2490/3.09.2021, Moţiunea de cenzură intitulată “Demiterea Guvernului Cîţu, singura șansă a României de a trăi! Florin Cîţu trebuie să piece!”.

Luând în considerare convocarea Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor și Senatului în datele de 3, 4, 6 și 7 septembrie a.c, în vederea stabilirii calendarului dezbaterii moţiunii de cenzură care însă nu s-a putut realiza din cauza lipsei cvorumului de ședinţă;

Având în vedere:

- Decizia Curţii Constituţionale nr.1525/2010 asupra conflictului juridic de natură constituţională dintre Guvernul României, pe de o parte, și Parlamentul României alcătuit din Camera Deputaţilor și Senat, pe de altă parte, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 818 din 07 decembrie 2010 (...)

În acest mod opoziţia parlamentară nu se mai poate exprima şi controlul parlamentar este lipsit de eficienţă. Or, niciun instrument juridic prevăzut de Constituţie nu poate fi lipsit de eficienţă, golirea lui de conţinut determinând caracterul lui iluzoriu şi implicit, încălcarea principiului constituţional al statului de drept.”

Totodată, președinții celor două Camere parlamentare invocă: Decizia CCR nr. 609/2020 asupra respingerii cererii de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Guvern și Parlament; Decizia CCR nr. 85/2020 asupra admiterii cererilor de soluţionare a conflictelor juridice de natură constituţională dintre Președinte1e României și Parlamentul României, formulate de președintele Camerei Deputaţilor și președintele Senatului; Decizia CCR nr. 209/2012 referitoare la respingerea sesizării de neconstituţionalitate a Hotărârii Parlamentului nr. 1/9.02.2012 pentru acordarea încrederii Guvernului.

Informarea de convocare poate fi consultată aici.

Premierul Florin Cîțu a spus, miercuri, că a trimis la președintele Klaus Iohannis demisiile miniștrilor USR PLUS din Guvern, împreună cu propunerile de interimari care îi vor înlocui.

Acesta a convocat o ședință a Biroului Politic Național al PNL pentru a vota rezoluția ca toți parlamentarii partidului să susțină demersurile Guvernului și “să nu facă vreun demers împotriva propriului guvern indiferent de funcția pe care o au”.

„PNL nu face guvern cu PSD. Să fie foarte clar, PNL nu face guvernare cu PSD. Foarte clar vom face acest lucru în interior. Cine face demersuri împotriva propriului guvern se va supune consecințelor propriului statut. Mi se pare bizar să faci demersuri propriului partid. Orice demers împotriva propriului guvern, este inadmisibil așa ceva”, a mai precizat Cîțu.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri