M. R. Ungureanu: „Diferenţa mare între PSD şi PNL face imposibilă găsirea unui candidat comun la prezidenţiale al USL”

Data publicării:
mru

Uniunea Social Liberală ar putea să nu mai aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale, a declarat luni seară preşedintele Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, invitat la emisiunea Imparţial Digi 24. El crede că rezultatele diferite pe care le vor obţine Partidul Social Democrat şi Partidul Naţional Liberal la alegerile europarlamentare vor impune ca cele două formaţiuni să nu mai opteze pentru un candidat comun al Uniunii la prezidenţiale.

„PSD-ul şi PNL-ul merg separat pentru că există tentaţia de a-şi încerca tăria propriilor structuri locale. Scorul pe care îl obţine un partid cu propria listă la alegerile europarlamentare este un scor de greutate politică la nivel naţional”, explică Mihai Răzvanu Ungureanu la Digi24.

„Imaginaţi-vă un PSD care scoate un număr de parlamentari care ar evidenţia un scor de 35% - intenţie de vot la nivel naţional - şi un scor pe care PNL l-ar avea undeva la 15, 17 procenteDiferenţa mare între aceste două partide, altădată unite, face imposibilă găsirea unui candidat comun la prezidenţiale al USL-ului. Dar acesta există - domnul Crin Antonescu... pe moment!”, crede preşedintele Forţei Civice.

Pentru alegerile europarlamentare din 2014, PSD şi PNL au anunţat deja că vor avea candidaţi diferiţi. Primul care a făcut această precizare a fost liderul social-democrat, Victor Ponta, în prima zi a congresului de partid din 19-20 aprilie. „De luni începem campania pentru europarlamentarele din 2014, pentru că în mai 2014 nu vom mai avea umbrela USL”, spunea Victor Ponta pe 19 aprilie, adăugând: „Veţi putea să demonstraţi în fiecare organizaţie, comună, oraş, judeţ care e capacitatea noastră de mobilizare, sprijnul pe care PSD îl are.”

„Mă bazez pe dumneavostră ca să fim nu doar primul partid din România la alegeri, dar să fim în grupul social-democrat din Parlamentul European o delegaţie puternică şi respectată. Vreau să înţelegeţi acest mesaj şi să-l trataţi cu mare seriozitate”, mai spunea premierul.

Faptul că cele două partide vor merge separat în alegerile europarlamentare are o importanţă majoră, în special pentru că, la alegerile parlamentare din decembrie 2012, când PSD şi PNL au candidat sub sigla USL, liberalii au obţinut un scor istoric. Discuţiile care au urmat în interiorul formaţiunii social-democrate au acuzat faptul că acest scor a fost consecinţa directă a susţinerii din partea PSD.

Cât priveşte alegerile prezidenţiale, liderul PSD sublinia tot luna trecută că, „atâta timp cât avem USL, noi avem un candidat: Crin Antonescu”. „Eu i-am întrebat pe toţi colegii mei înainte să facem USL, am trecut ca unul dintre partide ale candidatul la prezidenţiale, celălalt are premierul, aşa cum era firesc. Noi suntem partidul cel mai mare, trebuia să alegem primii. Mi-am întrebat toţi colegii ce cred că e mai important pentru PSD - să aibă funcţia de preşedinte sau pe cea de premier? Absolut toţi mi-au spus că e mai important să o avem pe cea de şef al guvernului, aşadar nu liberalii ne-au împins la funcţia de şef al Guvernului, noi am vrut-o”, a mai explicat atunci Ponta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri