Sari la conținut

M. R. Ungureanu: Ion Iliescu nu a fost controlat de PSD. Partidele din România vor un președinte slab la Cotroceni

Partidele din România – cu excepția Forței Civice și poate a UDMR – au învățat o lecție în ultimii 25 de ani: că trebuie să controleze Președinția, spune Mihai Răzvan Ungureanu. Ele „încearcă să găsească o formulă în care președintele să fie slab, să fie condiționabil, uneori poate până la șantajabil, un președinte șters și care să se autoizoleze sau să-i fie impusă izolarea la Cotroceni”, consideră Mihai Răzvan Ungureanu.

Ion Iliescu nu a fost controlat de PSD, a avut o relație de colaborare cu partidul care l-a propus la Cotroceni, a argumentat Mihai Răzvan Ungureanu. Un președinte cu accente de independență, poate regent uneori peste Convenția Democratică a fost Emil Constantinescu; iar Traian Băsescu a fost un „președinte foarte jucător, cu accente de autoritate asupra partidelor”, a explicat fostul șef al SIE. „Lecția acestor trei președinți a fost învățată de partidele din România”, a conchis liderul Forței Civice.

Întrebat cum ar trebui să arate viitorul președinte, Mihai Răzvan Ungureanu a spus că în niciun caz nu trebuie să fie supus partidelor. „Supus partidelor”, a explicat fostul ministru de externe, înseamnă „la ordinele unui partid sau la ordinele unei asocieri de partide. Altfel zis, temele vin de la sediul central al partidului care l-a propus. Un președinte supus unui partid își pierde spiritul și libertățile pe care i le conferă Constituția”, a arătat Răzvan Ungureanu.

Cred că viitorul președinte al României, oricine va fi el, trebuie să aibă capacitatea de a uni, nu capacitatea de a dezbina”, a punctat Ungureanu.

O dreaptă fărămițată sporește șansele candidatului PSD

În opinia fostului premier, dacă partidele de opoziție sunt interesate de o victorie în alegeri, „unitatea forțelor de dreapta ar trebui să se petreacă curând, repede, într-o formulă asociativă oarecare, fără granițe, fără excluziuni și fără ambiții personale exagerate”.

Tehnic, Forța Civică are porțile deschise către toate partidele, susține Mihai Răzvan Ungureanu. „În poza de astăzi, când două partide colaborează în ideea unei fuziuni – foarte bine, o să apară un partid mare, e minunat! - , un alt partid a avut congres, un alt partid tocmai a avut Colegiu Director (Forța Civică) – poza aceasta nu garantează în niciun fel victoria în noiembrie 2014. Dimpotrivă, situația de astăzi oferă șanse enorme PSD-ului și candidatului pe care îl va avea PSD la prezidențiale”, a declarat Mihai Răzvan Ungureanu. „Șansa PSD-ului de a câștiga crește pe măsura gradului de fărămițare al dreptei”, a adăugat fostul premier.

El a precizat că întâlnirea pe care a avut-o săptămâna trecută cu Crin Antonescu a fost una de tatonare, între doi lideri politici. „Am trecut în revistă modurile de a colabora, dacă se găsesc elementele unui teren comun, numitorul comun însemnând principii, nu oameni”, a explicat președintele Forței Civice. „Din păcate, discuțiile nu au mai putut continua, pentru că altul a devenit liderul PNL-ului”, a arătat Mihai Răzvan Ungureanu, referindu-ăse la Klaus Iohannis. Președintele Forței Civice a precizat că rămân deschise canalele de dialog atât cu PNL, cât și cu PDL.

„Însă trebuie să facem o diferență între ceea ce înseamnă discuții și negocieri”, a subliniat Mihai Răzvan Ungureanu.