Macovei: Guvernul nu a transpus nici pe jumătate directiva privind confiscarea extinsă

Data actualizării: Data publicării:
monica macovei km 0

Fostul ministru al Justiției, în prezent europarlamentar, susține că directiva europeană privind confiscarea extinsă este transpusă nu doar târziu în legislația românească, ci și incomplet. În loc de „comportament ilicit”, în proiectul de lege apare sintagma „activități infracționale” și nu se specifică nici cine va pune în executare confiscarea extinsă.

 

Guvernul Tudose a aprobat, vinerea trecută, proiectul de lege menit să transpună în legislația românească directiva europeană din 2014 privind confiscarea extinsă.

Monica Macovei, europarlamentarul român care a fost raportor pentru respectiva directivă europeană, a explicat, într-o intervenție la RFI, că transpunerea este nu doar tardivă, ci și incompletă.

În loc de comportament ilicit au pus activități infracționale. (...) S-a spus – confiscarea extinsă se aplică numai dacă se dovedește că bunurile nejustificate provin din activități infracționale. Or, activități infracționale înseamnă, pe românește, infracțiuni, în timp ce directiva spune clar comportament ilicit. (...) Între ilicit și infracțional e o mare diferență. Înseamnă încălcând legea, dar nu comițând o infracțiune neapărat. De exemplu, înseamnă acumulând valori pe care tu nu ai cum să le justifici. Așa cum Fiscul ar trebui să se ducă la foarte multă lume și să întrebe: «Dar, de unde ai un Audi în față, sau un Mercedes, sau casă, pentru că tu ai un salariu mic? Adună toate veniturile familiei». Se prezumă că e un comportament ilicit. Este o enormă diferență și va reduce cu mult confiscarea extinsă în România”, a explicat fostul ministru al Justiției.

Potrivit Monicăi Macovei, și în ceea ce privește confiscarea de la terți transpunerea este deficitară.

„În România, funcționează principiul bunei credințe, dintotdeauna. Dacă tu ai cumpărat o casă, un teren, o bicicletă, orice, neștiind că este furată sau că este confiscată, atunci ești de bună credință și statul nu ți-o poate confisca. Ori asta se schimbă acum. Statul este primul care trebuie să-și recupereze datoria și să nu uităm că statul și banii statului suntem noi, iar păgubitul se întoarce împotriva celui care i-a vândut bunul furat și se descurcă, îi face proces și își ia banii înapoi”, a declarat Macovei la RFI.

Europarlamentarul mai atrage atenția că a fost declanșată deja împotriva României procedura de infrigement (din cauza netranspunerii directivei în termenul stabilit), iar lucrurile vor merge mai departe dacă directiva nu va fi transpusă așa cum trebuie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri