Macovei: „Români, fiți cu ochii pe Parlament!”

Data actualizării: Data publicării:
macovei la digi24

Fostul ministru al Justiției Monica Macovei critică extrem de dur propunerile de modificare a Codurilor penale, arătând că acestea „sunt mult mai rele decât variantele din decembrie 2017” și că reprezentanții PSD-ALDE „s-au gândit la toate infracțiunile de care ei sunt acuzați sau judecați”.

Monica Macovei, fost ministru al Justiției, actual europarlamentar, scrie, într-o postare pe Facebook, că membrii Comisiei Iordache se pregătesc „să stingă lumina pentru justiția din România”.

„Modificările PSD&ALDE la Codurile penale sunt croite pe măsura lui Dragnea&Tăriceanu și a politicienilor cu dosare penale. Propunerile PSD&ALDE de modificare a Codului penal și Codului de procedură penală, făcute publice de Comisia Iordache pentru a începe din 2 mai procedura de adoptare, sunt mult mai rele decât variantele din decembrie 2017. Au apărut modificări noi, făcute parcă doar pentru ca Dragnea să fie albit de primul dosar și să nu riște o eventuală condamnare. Cei care au scris amendamentele au stat în față cu acuzațiile care i se aduc liderului PSD în dosarele penale”, susține fostul ministru al Justiției.

Monica Macovei trece în revistă câteva dintre noile modificări propuse, începând cu aceea privind introducerea unei noi căi de atac la o hotărâre definitivă a instanței. „O modificare introduce o nouă cale de atac la o hotărâre judecătorească definitivă: dacă motivarea nu este semnată de judecătorul sau de toți judecătorii din complet, atunci poate fi atacată printr-o procedură specială. Vă amintiți că Liviu Dragnea a contestat în instanță că motivarea la decizia de condamnare la 2 ani închisoare cu suspendare în dosarul Referendumului nu a fost semnată de toți judecătorii din complet? Dragnea a pierdut procesul, iar acum apare această propunere în Parlament”, scrie europarlamentarul.

O altă modificare la care fostul ministru face referire este cea prin care ar fi redefinită infracțiunea de constituire a unui grup infracțional organizat. „O altă modificare rescrie infracțiunea de constituire a unui grup infracțional organizat în favoarea infractorilor. Propunerea stabilește că «nu constituie grup infracțional organizat grupul format ocazional în scopul comiterii imediate a uneia sau mai multor infracțiuni și care nu are continuitate sau o structură determinată ori roluri prestabilite pentru membrii săi în cadrul grupului». Vă amintiți că, în noiembrie 2017, DNA comunica public că a început urmărirea penală față de Liviu Dragnea și pentru constituirea unui grup infracțional organizat? Acum apare propunerea de a-l scăpa de acuzații în Parlament”, arată fostul ministru al Justiției.

„Alte modificări propuse de coaliția PSD&ALDE elimină infracțiunea de neglijență în serviciu și pe cea de mărturie mincinoasă (aici scapă Tăriceanu), interzic folosirea informațiilor obținute dintr-un computer care nu au legătură cu infracţiunea pentru care se efectuează urmărirea penală și a fost autorizată percheziția, iar interceptările și înregistrările care nu privesc fapta ce formează obiectul cercetării nu pot fi folosite în dosar și trebuie distruse. Martorii mincinoși, din orice dosar, vor fi de neatins și vor putea influența sau chiar bloca aflarea adevărului de către judecători sau procurori. Asta este încurajare să se mintă, ca și cum suntem o țară de mincinoși și hoți. Ei sunt, dar nu noi. Și, dacă într-un calculator găsești filmarea unui omor, viol sau orice infracțiune, trebuie să distrugi proba, adică, de exemplu, să știi criminalul, dar să nu îl pedepsești niciodată”, continuă Monica Macovei.

Cât despre modificările propuse la confiscarea extinsă, europarlamentarul arată că propunerile PSD-ALDE stabilesc să nu poată fi confiscatre bunurile dobândite înainte de 2012. „Iar pentru a se putea confisca chiar și așa «decizia instanţei trebuie să se bazeze pe probe certe, dincolo de orice îndoială, din care să rezulte implicarea persoanei condamnate în activităţile infracţionale producătoare de bunuri şi bani». Confiscarea de la terți se va putea face doar dacă persoana respectivă știa că scopul transferului de bunuri sau bani era evitarea confiscării. Toate aceste propuneri sunt contrare Directivei europene privind punerea sub sechestru și confiscarea extinsă, pe care România era obligată să o transpună încă din 2016”, susține Macovei.

„PSD&ALDE s-au gândit la toate infracțiunile de care ei sunt acuzați sau judecați și modifică inclusiv articolul privind favorizarea făptuitorului, în sensul că nu constituie infracțiune emiterea, aprobarea sau adoptarea unor acte normative. Adică, dacă majoritatea PSD&ALDE din Parlament și/sau Guvernul vor aproba toate aceste modificări care, în mod evident, favorizează infractorii, nu vor putea fi trași la răspundere. Pe scurt: își fac legi ca să scape de justiție, își apără averile de confiscare și nu vor putea fi anchetați nici pentru asta. Tot ce mai au de făcut PSD&ALDE este să numească noile coduri penale cât mai aproape de adevăr: Codurile infractorilor Dragnea&Comp”, mai scrie fostul ministru al Justiției.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri