Sari la conținut

Macron avertizează: Proiectul de reformă a justiţiei „nu este coerent cu voinţa de luptă împotriva corupţiei"

Preşedintele francez Emmanuel Macron a avertizat joi, în timpul vizitei din România, că proiectul de reformă a justiţiei, în forma actuală propusă de minister, „nu este coerent cu voinţa de luptă împotriva corupţiei” şi a subliniat că atât preşedintele român, cât şi premierul i-au dat asigurări că vor corecta problemele.

„Relaţia bilaterală (…) se înscrie şi în actualităţi care pot părea sensibile. Am vorbit cu preşedintele şi cu premierul despre proiectul despre care începe să se vorbească despre reformă a justiţiei, care nu este coerent cu o voinţă de luptă împotriva corupţiei. Și unul, şi celălalt mi-au garantat voinţa lor de a continua munca începută de reducere a corupţiei în ţară şi ca toate eventualele contrasemnale ce ar fi ridicate să poată fi corectate”, a declarat liderul de la Elysee în discursul rostit la o recepţie oferită la Ambasada Franţei la Bucureşti.

El a recunoscut dificultăţile cu care se confruntă francezii din România. „Le-am spus clar interlocutorilor mei că această evoluţie (a relaţiilor bilaterale – n.r.) trebuie să treacă prin claritatea relaţiilor bilaterale. Nu minimalizez dificultăţile cu care unii dintre voi se confruntă zi de zi: lentoarea, insuficienţa infrastructurii, lipsa de claritate în unele decizii, sensibilităţile legate de corupţie sau lipsa de claritate care există, de exemplu, în domeniul apărării, între discurs şi realitate”, le-a spus Macron reprezentanților comunității franceze din România.

Liderul de la Elysee a dat, însă, asigurări că a găsit atât în preşedintele Klaus Iohannis, cât şi în premierul Mihai Tudose „interlocutori profund angajaţi”, care au „o viziune comună”, dincolo de subiectele politice „proprii României”.

„Și am găsit doi parteneri dornici să îmbunătăţească relaţiile bilaterale, cu condiţia (…) să nu fie o relaţie asimetrică, ci un parteneriat adevărat”, a adăugat Emmanuel Macron, potrivit News.ro.