MAI: Jandarmi cercetați după marșul Unirii

Data actualizării: Data publicării:
2016.10.22_basarabia-4-inquam

Este anchetă internă la Jandarmerie după încidentele din Piaţa Victoriei, de la marşul unionist de sâmbătă seară. Ministerul de Interne, Dragoş Tudorache, vrea să afle dacă intervenţia în forţă a doi dintre subordonaţii săi a fost justificată. Nu este vorba însă de ciocnirile din stradă, ci de acţiunile oamenilor legii la secţia de poliţie.

Sunt momentele în care grupul celor 2.000 de manifestanţi se destramă în Piaţa Victoriei. Liderii unionişti îndeamnă spre Piaţa Universităţii. Câteva zeci de oameni îi urmează, blocând Calea Victoriei. George Simion, unul din liderii manifestanţilor, este reţinut de jandarmi. Este tras deoparte, alături de alţi lideri ai protestului. Rând pe rând 4 persoane sunt urcate în dubele jandarmilor şi duse la poliţie. Un tânăr este la pământ înconjurat de cel puţin 4 jandarmi. Pe imaginile filmate de Digi24 se vede cum unul dintre jadarmi îl loveşte cu piciorul.

Tinerii reţinuţi sunt amendaţi la poliţie cu 3.000 de lei fiecare. În cele din urmă unioniştii renunţă la gândul de a mai sparge cordoanele jandarmilor. Se îndreaptă cu metroul spre Piaţa Universităţii.

Imaginile surprinse cu un telefon mobil din mijlocul manifestanţăilor arată cum la Piaţa Victoriei unul din liderii unionişti îi îndeamnă pe oameni să îşi schimbe traseul, deşi nu aveau autorizaţie.

Cel care i-a îndemnat pe oameni să schimbe traseul a explicat pentru Digi24.

George Simion: Noi mergem către Calea Victoriei.

Laurenţiu Rădulescu: Aveai voie să faci lucrul ăsta, conform protocolului semnat?

George Simion: Conform protocolului semnat, ei ar fi trebuit să ne bage într-un ţarc. Nu am deviat niciun marş. Noi suntem organizatorii şi noi întorceam coloana.

Laurenţiu Rădulescu: Tu recunoşti faptul că încercai să întorci coloana pe un traseu care nu era aprobat de jandarmerie?

George Simion: Era notificat de către noi de la început. Primăria a fost cea care nu a vrut să ne acorde spaţiu în Piaţa Universităţii.

Ministrul de Interne califică modul în care au intervenit jandarmii drept inţelept.

Dragoş Tudorache, ministrul de Interne: „Dispozitivul Jandarmeriei nu a fost unul ofensiv, ci unul defensiv. Nu s-au folosit bastoane, scuturi, gaze lacrimogene.”

Totuşi, doi dintre jandarmi vor fi cercetaţi de o comisie internă, dar nu pentru incidentele din piaţă, ci pentru modul în care au acţionat la secţie de poliţie.

Autorităţile spun că unioniştii nu puteau fi lăsaţi să intre pe Calea Victoriei şi asta pentru că la doar câteva sute de metri distanţă era în desfăşurare un alt eveniment. Legea interzice întâlnirea a două grupuri atât de mari.

Nu s-au folosit niciunul dintre echipamentele agresive din dotarea jandarmeriei, nu s-au folosit scuturi, bastoane, gaze lacrimogene sau cătușe . A avut loc o imobilizare fizică a doi dintre cei patru organizatori care au fost conduși la Secția 1 de Poliție și abia aici putem discuta de folosire a forței din partea unora dintre jandarmii care au fost implicați în reținerea și conducerea celor doi la secție”, a declarat Dragoș Tudorache.

Aceste incidente punctuale, modul în care a fost folosită procedura de reținere și de conducere, sunt elementele pentru care eu am cerut deja Jandarmeriei să fie constituită o comisie de cercetare pentru o cercetare disciplinară așa cum prevede legea”, a adăugat ministrul de Interne.

„S-au văzut doi oameni care erau culcați la pământ, din ce spun jandarmii  se culcaseră singuri la pământ și refuzau să fie ridicați și de aceea Jandarmeria a ales să-i ia pe sus (...) E singurul moment în care Jandarmeria a folosit altceva decât dialogul (...)  Voi vrea să facem o cercetare amănunțită pentru a stabili foarte clar modul în care s-a făcut acea intervenție și dacă a fost facută conform procedurilor ”, a precizat Dragoș Tudorache.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri