Mai poate Austria să spună DA intrării României în Schengen? Rareș Bogdan: A apărut această problemă care e internă. Mai sunt 36 de ore

Data actualizării: Data publicării:
Rareș Bogdan gesticulează în timpul unui discurs
Europarlamentarul Rareș Bogdan pune din nou la zid oficialii UE pe care îi acuză că îi tratează pe români ca pe "cetățeni de mâna a doua" și le cere "să termine aceste negocieri scandaloase care ignoră aspirația românilor". Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a declarat la Digi24, referitor la opoziția Austriei față de aderarea României la Schengen, că mai sunt 36 de ore de negocieri și că este încrezător că argumentele aduse și discuțiile care se vor mai purta vor schimba părerea Vienei. În opinia europarlamentarului, Austria are o problemă internă pe fond electoral, din cauza migranților.

"Nu am fost optimiști prea devreme. Consider că trebuie negociat până joi, la ora 10, ora Bruxelles-ului.

Trebuie să folosim toate atuurile, în primul rând cel geopolitic în favoarea României. Să demontăm argumentele lor, așa cum au făcut-o cei din MAI, cu ministrul Bode, care au demonstrat că cei 75.000 de migranți (despre care Austria susține că au ajuns pe rute care includ România – n.r.) nu au trecut prin România și că țara noastră nu se află pe aceste rute.

A părut că cei de la Viena ascultă, dar că argumentația noastră îi enervează.

Trebuie să le explicăm țărilor partenere că e o criză care se provoacă la nivel european. România s-a comportat că un partener ireproșabil pentru țările NATO și europene. E o nedreptate care s-ar face României.

A apărut această problema care e internă. Sunt alegeri în Austria Inferioară pe 23 ianuarie, de acolo de unde vine ministrul de Interne, iar partidul său este pe locul al treilea în sondaje. Aceasta este o altă chestiune care a dus la poziţionarea mai violentă a ministrului de Interne cu privire la migraţie. 

Cancelarul și ministrul de interne austriac speră că prin mesaje de acest gen reușește să recupereze electoral. Dar, o problema internă nu poate influența construcția și coeziunea europeană.

Niciun stat nu se poate comportă așa cu un stat partener. Sunt convins că argumentele noastre vor avea succes. Mai sunt 36 de ore că Austria să își schimbe părerea.

E o chestiune strict politică în care sperăm că retorică internă electorală să nu fie mai puternică decât coeziunea europeană. România are toate atuurile necesare că să convingă", a declarat Rareș Bogdan. 

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat, marți, că Austria se opune integrării României în Spațiul Schengen. El a făcut declarațiile la Summit-ul UE-Balcanii de Vest, de la Tirana. Declarația vine la o zi după ce ministrul de Interne, Lucian Bode, a fost la Viena, unde s-a întâlnit cu ministrul de Interne Gerhart Karner.  

”Ministrul de Interne a precizat clar. Nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea cu Bulgaria și România. Este nevoie de mai mult timp. Avem 75.000 de imigranți ilegali neînregistrați în Austria. Asta înseamnă că au sărit granița externă a Uniunii Europene și au ajuns într-o țară internă, așa cum e Austria. Trebuie întâi să răspundem la aceste întrebări de securitate”, a spus Nehammer. 

Ministrul Bode a încercat să-l convingă pe omologul autriac de faptul că nu există un coridor de imigrație prin România, dar Karner a rămas pe poziții. Președintele Klaus Iohannis a declarat, tot marți, la Tirana, că România va negocia până în ultima clipă.  

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri