Azi va fi semnat Acordul politic propus de Iohannis. Ce partide participă

Data actualizării: Data publicării:
klaus-iohannis-presidency

Acordul Politic Național pentru consolidarea parcursului european al României, propus de Klaus Iohannis, va fi semnat azi. O ceremonie publică va avea loc la Cotroceni, joi, la ora 16:00, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

La ceremonie participă președintele PNL, Ludovic Orban, președintele USR, Dan Barna, președintele PRO România, Victor Ponta și președintele PMP, Eugen Tomac.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că propune acest pact național după consultările avute cu partidele parlamentare, în urma referendumului pe justiție din 26 mai.

Pactul se referă la transpunerea în legislație a rezultatelor referendumului, la revizuirea legilor justiției pentru a ține seama de recomandările Comisiei de la Veneția și ale Comisiei Europene. 

Un „acord politic național care conține în esență următoarele chestiuni: transpunerea în legislație a interdicției privind amnistia și grațierea pentru corupți, a interdicției adoptării de ordonanțe de urgență în justiți, extinderea dreptului de sesizare a CCR. Dar și transpunerea măsurilor necesare asigurării integrității în funcțiile publice, revizuirea legilor justiției, inclusiv a ordonanțelor de urgență prin care au fost modificate, și în strict acord cu recomandările Comisiei de la Veneția, a rapoartelor MCV și GRECO, adoptarea modificărilor Codului penal și a Codului de procedură penală numai cu respectarea deplină a recomandărilor Comisiei de la Veneția și Comisiei Europene”, a spus Klaus Iohannis săptămâna trecută.

PNL, USR, Pro România și PMP au anunțat că vor semna acordul național.

PSD, în schimb, a cerut ca în acest pact să fie incluse încă șapte puncte cele mai multe fiind temele din campania electorală pentru alegerile europarlamentare ale lui Liviu Dragnea. ALDE s-a pronunțat pentru un pact între partide.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri