Manifestaţii anti-regionalizare. 10.000 de maghiari au protestat aseară în 120 de localităţi din ţară

Data publicării:
secui

700 de maghiari din Sfântu Gheorghe au cerut aseară într-un glas autonomia Ţinutului Secuiesc. „Toate drepturile noastre se administrează din Bucureşti si tot ce realizăm noi economic se duce la Bucureşti. Vrem să administrăm noi, aici", a spus unul dintre participanţi.

Preşedintele Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, Toro Tibor, a cerut ca România să fie organizată ca un stat federal.

Cred că trebuie să creăm premisele pentru a începe un dialog profund şi sincer despre reorganizarea României ca şi stat spre un stat federal, modern şi european”, a declarat Toro Tibor.

Şi la Oradea, aproape 300 de maghiari, care au purtat cu ei steagul secuiesc şi pancarte inscripţionate cu mesajul „Autonomie", au manifestat împoriva planului de reorganizare administrativă. Printre aceştia s-a aflat şi Tokes Laszlo, președintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania.

Tokes: Planurile guvernului au un iz ceauşist

Ne privește foarte mult orice reorganizare administrativă, aşa-zisa administrativă. Aduceți-vă aminte de planul lui Ceaușescu din 1968, când a vrut să rupă secuimea în mai multe părți. Suntem îngrijorați de planurile guvernului actual, care au un iz post comunist şi chiar ceaușist”, a afirmat Tokes.

Vicepreşedintele Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, Gyula Zatyko, a mers şi mai departe afirmând că cele opt regiuni pe care le doreşte primul ministru nu vor funcţiona şi, în plus, vor aduce mai multe pagubă, în loc să ajute.

N-o să funcţioneze cele opt regiuni pe care le doreşte domnul Ponta sau ministeriatul condus de Victor Ponta. Nici acum nu poate să absoarbă fonduri europene. Pur și simplu este străin de realitățile geografice, istorice şi etnice ale ţării. Pur şi simplu o să facă mai multă pagubă în loc să ajute”, a declarat Gyula Zatyko.

În schimb, maghiarii susţin că viitoarele regiuni trebuie conturate după modelul vechilor regiuni istorice.

Avem un proiect, întregul județ Bihor, partea de vest a judeţului Sălaj, deci părţile estice care tind către Cluj-Napoca ar aparţine de regiunea Transilvania de Nord. În opinia noastră, întregul judeţ Satu Mare şi partea de vest a Maramureșului, care istoric a ținut de Satu Mare”, a spus Csomortanyi Istvan, președintele PPMT filiala Bihor.

Protestul a fost organizat simultan în 120 de localități din România şi s-a încheiat cu intonarea imnului Ungariei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri