Marcel Boloș: Ne îndreptăm spre o revizuire a salariilor în sistemul bugetar, fie spre o potențială reducere a numărului de bugetari

Data actualizării: Data publicării:
Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, susține o conferință de presă la sediul guvernului din București, vineri 1 iulie 2022
Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene. Foto: George Călin/Inquam Photos

Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a declarat sâmbătă, într-o intervenție la Antena 3, că scăderea încasărilor la bugetul de stat în primul trimestru al acestui an poate duce fie la scăderea numărului de bugetari, fie la modificări ale salariilor acestora. Totodată, acesta a spus că o decizie finală va fi luată de coaliția de guvernare. 

„Noi avem acum în momentul de față o cheltuială cu salariile în sistemul bugetar de în jur de 110 miliarde lei. Condiția pe care noi o avem, impusă în PNRR este cea referitoare la sustenabilitate, având în toate experiența și să zicem, procedura aceasta de negociere cu reforma privind pensiile speciale și modul în care pune problema Comisia Europeană pentru sustenabilitate pe aceste variante am spus posibile că ne îndreptăm fie o revizuire a salariilor în sistemul bugetar, fie o potențială reducere a numărului de bugetari, dar acest lucru îl va hotărî coaliția la momentul potrivit”, a declarat Marcel Boloș.

 Ministrul a mai spus că există și varianta unor modificări ale taxelor și impozitelor: ”avem și varianta în care avem o mai bună colectare la veniturile fiscale pe care le gestionăm sau o revizuire a politicii fiscale a României”. 

Declarațiile lui Boloș vin pe fondul creșterii găurii din bugetul de stat. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat săptămâna trecută că în primul trimestru ANAF a avut încasări mai mici cu 4,1 miliarde de lei față de programuo asumat.

„Trimestrul unu a venit cu încasări mai mici din partea instituțiilor statului, fiind vorba despre o pierdere care ajunge la peste patru miliarde de lei”, a spus Câciu într-o conferință de presă în care a criticat ANAF. Ministrul Câciu a mai spus că „avem prea multe angajări în ultima perioadă”. 

„Domnul ministru al Finanțelor a afirmat acest lucru și, desigur, aici Comisia este foarte atentă în momentul în care analizează astfel de declarații și astfel de măsuri, pentru că este un argument în plus pentru Comisie să solicite României să își implementez reformele pe care le are și ele trei reforme consecutive, cea a pensiilor speciale, cea a sistemului de pensii general și reforma salarizării din sistemul bugetar. Și din acest punct de vedere ele au, după cum știm, termenele din trimestrul patru pentru reforma privind pensiile speciale, în trimestrul întâi reforma privind pensiile generale și trimestrul doi este reforma privind sistemul de salarizare în sectoru bugetar”, a mai spus Marcel Boloș.

„ Aici alternativele și modalitățile prin care cele trei tipuri de reforme au un impact financiar semnificativ asupra bugetului de stat, pentru că problema pe fond este cea referitoare la sustenabilitatea finanțelor publice, care a fost consemnată de către Comisia Europeană în recomandările specifice de țară pentru a ajunge la o soluție privind sustenabilitate pe termen lung sunt și problemele care sunt în Franța cu sistemul de pensii, în Spania cu sistemul de pensii. Toate acestea trebuiesc foarte bine analizate pentru că impactul financiar solicitat de către comisie pentru a face dovada criteriilor de sustenabilitate este de impact semnificativ”, a mai spus Marcel Boloş, ministrul Investițiilor Europene, în emisiunea În faţa naţiunii de la Antena 3 CNN.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, după ședința BPN a PNL, că i-a cerut ministrului Finanțelor, Adrian Câciu și tuturor ordonatilor de credite „să regândească reducerea cheltuielilor” din bugetul statului, având în vedere că există un deficit, dar președintele liberalilor a dat asigurări că nu vor fi tăiate fondurile pentru salarii sau investiții.

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri