Marcel Ciolacu: Pilonul 2 de pensii nu trebuie desființat, dar trebuie dezvoltate asigurările private

Data publicării:
bani bancnote 50, 100, 200 de lei
Marcel Ciolacu neagă că s-ar intenționa desființarea Pilonului 2 de pensii Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat vineri că Pilonul II de pensii nu trebuie desfiinţat, chiar dacă un astfel de sistem ar mai fi întâlnit doar în Venezuela, potrivit liderului social-democrat. În schimb, el consideră că este nevoie de o dezvoltare a legislaţiei în domeniul asigurărilor private.

„Se pare că mai este (acest sistem - n.r.) în Venezuela, nu suntem chiar unicat. (...) Eu cred că Pilonul II nu trebuie desfiinţat, dar, în schimb, trebuie să dezvoltăm şi în ceea ce priveşte asigurările private, să dezvoltăm tot lanţul, este insuficient ce s-a făcut pentru anul 2022. Trebuie dezvoltată toată legislaţia şi să îi dăm cu totul şi cu totul altă anvergură”, a afirmat Marcel Ciolacu, citat de Agerpres.

Întrebat dacă se discută despre o reducere a contribuţiei la pensiile private obligatorii, liderul social-democrat a negat acest fapt.

„Nu a fost nicio astfel de discuţie vreodată, nici în interiorul partidului, nici în interiorul grupului Partidului Social Democrat şi nu am auzit nici la altcineva”, a susţinut Marcel Ciolacu.

În 2018, atunci când la conducerea PSD s-a aflat Liviu Dragnea, guvernarea social-democrată intenționa să introducă modificări legislative ce ar fi afectat Pilonul 2 de pensii.

Declarațiile liderului social-democrat intervin în condițiile în care o ordonanță adoptată recent de guvern, care introduce modificări la Codul fiscal, nu mai prevede exceptarea de la plata impozitului pe dividendele încasate de fondurile private de pensii, iar specialiștii au avertizat că vor fi afectate activele fondurilor de investiții și implicit banii deținuți de fiecare persoană care contribuie la Pilonul 2, potrivit HotNews.

Practica internațională este de a evita o astfel de dublă impozitare și în multe țări fondurile de pensii sunt scutite de impozitul pentru dividende din plasamente. Dar la noi, dintr-o scăpare sau nu, se va introduce o taxare de 8%. Dacă a fost o scăpare, atunci ea poate fi corectată în procedura parlamentară până la finalul anului.

 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri