Marcel Vela, propus ministru de Interne: Raportul privind 10 august trebuie desecretizat

Data actualizării: Data publicării:
audiere-MARCEL-ION-VELA-inquam-ganea (2)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Marcel Ion Vela, propus pentru funcția de ministru de Interne, spune că raportul privind incidentele violente de la protestele din 10 august 2018 trebuie desecretizat, chiar dacă nu conține lucruri „extraordinare”. Vela spune că secretizarea raportului creează neîncredere în instituțiile statului.

Vela a spus, în timpul audierilor în Parlament, că cei din comisiile de resort, care au certificat Ornis, au putut citit raportul privind protestele din 10 august 2018 și știu că acesta nu conține „lucruri extraordinare”, motiv pentru care el consideră că trebuie desecretizat.

Toți colegii, dvs din comisiile de resort din Camera Deputaților și Senat, aveți certificat Ornis și ați citit raportul, cei care ați dorit să îl citiți. Nu sunt secrete extraordinare. (...) Nu pot să spun ce sunt, ca să nu încalc legea. Dar ce nu este în acest raport, pot să spun. Nu sunt lucruri extraordinare. Faptul că se ține secretizat creează o neîncredere în populație vizavi de instituțiile statului, de poliție, de ministru, de partide, de Guvern, de tot ceea ce ține de decidenții care spun da sau nu. Tocmai pentru a crea o deschidere și o încredere în populație vizavi de o instituție importantă, cum este MAI sau, dacă vreți, chiar față de clasa politică, pentru că până la urmă ministrul este civil, este politician, acest raport trebuie desecretizat cât mai repede și există metode tehnice: se blurează numele ofițerilor care apar în acel raport ca să nu fie afectată siguranța”, a spus Vela.

Acesta a fost apostrofat de senatorul PSD, Șerban Nicolae, însă a Vela a insistat spunând că dosarul trebuie desecretizat „nu pentru a găsi un vinovat”, ci pentru a reabilita numele Jandarmeriei.

Doresc următorul lucru: românii să aibă încredere că în 10 august s-au întâmplat lucruri corecte sau mai puțin corecte, dar să știm și nu neapărat pentru a găsi un vinovat, ci pentru a reabilita în ochii lumii Jandarmeria, care e o instituție serioasă de care România are nevoie și care e văzută după 10 august cu o pată pe ea.

În același timp, evenimentele din 10 august, în presa internațională, au aruncat o pată peste imaginea României. Ca să închidem acest subiect definitiv, cred că transparența, comunicarea, dacă au fost lucruri incorecte, neclare, pe viitor, împreună cu dvs., să găsim un cadru normativ prin care să îndreptăm posibile erori. Și erorile pot fi de management al unei acțiuni, că nu cred că toată lumea este de acord că managementul acțiunii din 10 august a fost extraordinar de bun”, a mai spus Vela.

Marcel Ion Vela a primit 17 voturi „pentru” și 10 „împotrivă”, acesta primind aviz favorabil la finalul audierii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri