Măriri și decăderi la șefia PSD

Data publicării:
psd

Preşedinte al PSD din aprilie 2005 până în februarie 2010, Mircea Geoană a cunoscut umilinţa excluderii din partid. La finele lui 2010 era suspendat pentru declarații considerate dăunătoare partidului. În noiembrie 2011, pe fondul unui comportament similar, la pachet cu excluderea sa din partid venea şi pierderea şefiei Senatului. A fost reprimit în PSD, în octombrie 2012, după o încercare eșuată de a-și crea o platformă politică. Acum este senator și înalt reprezentant al premierului Victor Ponta.

Gabriel Oprea este un alt exemplu al modului în care doi dușmani politici pot deveni aliaţi. În prezent stă la dreapta lui Victor Ponta, ca vicepremier, ministru la Interne, prieten și coleg. În timpul guvernării PSD-PDL a intrat în conflict cu liderii partidului care i-au retras sprijinul politic silindu-l să demisioneze din fruntea Ministerului Internelor. A acuzat atunci „presiunile de la centru” şi a demisionat din PSD. În 2010 și-a creat propriul partid - UNPR. A participat la guvernare alături de PDL, ca ministru al Apărării, iar după victoria USL a revenit pe cai mari în noul Executiv Ponta.

Figură marcantă a anilor 2000-2004, Ioan Rus a intrat în conflict cu fostul preşedinte Mircea Geoană. A demisionat în 2008 din toate funcțiile deținute în PSD, iar aşa-zisa grupare de la Cluj, şi-a pierdut forţa în partid. Și-a păstrat doar calitatea de membru PSD. În aprilie 2012 a revenit ca ministru de Interne în Guvernul Ponta. A demisionat, patru luni mai târziu, în urma referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. În 2013, a obţinut însă o funcţie de vicepreşedinte regional, iar din vara acestui an deţine portofoliul Transporturilor.

Ioan Rus nu este însă singurul social-democrat care a revenit pe poziții de forţă în partid. În 2007, senatorul Titus Corlăţean demisiona din funcţia de secretar general al PSD după ce nu reuşea să obţină şefia Ministerului de Externe. Ulterior, în timpului conducerii Ponta a fost ales vicepreședinte PSD și a obţinut şi portofoliul mult dorit.

Urmașul său în funcţia de secretar general, Valeriu Zgonea avea să piardă, în 2009, postul în favoarea lui Liviu Dragnea. După această înfrângere, Valeriu Zgonea s-a concentrat pe cariera parlamentară, răsplătită în prezent cu şefia Camerei Deputaţilor.

Citiți și:
Harta susținătorilor lui Ghiță și Dragnea la șefia PSD
Victor Ponta, întrebat despre tandemul Dragnea-Ghiţă: Deocamdată eu sunt şeful PSD
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Klaus Iohannis: PSD este partidul corupților

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri