Martin Schulz: Am avut o cooperare foarte bună cu Traian Băsescu. La Bruxelles este puțin diferit față de cum este la București

Data publicării:
schulz la sinteza zilei

L-am respectat mereu și m-am simțit respectat de domnia sa. La Bruxelles este puțin diferit față de cum este la București”, a declarat Martin Schulz la Antena 3.

El a explicat că, în calitate de președinte al Parlamentului European, are o responsabilitate la nivel instituţional şi respectă instituţia preşedintelui României. „Nu voi răspunde la acelaşi nivel, nu voi face comentarii (despre acuzațiile aduse vineri de Traian Băsescu – n.r.). Voi face însă o clarificare. Dacă am înțeles exact ceea ce a spus, domnia sa se înșală. Întotdeauna am apărat România. Poate că unul dintre consilierii săi i-a dat informațiile greșite”, a punctat Martin Schulz.

Întrebat despre sancțiunile pe care Europa le-ar putea decide, în cazul în care se constatată încălcări ale statului de drept într-o țară membră UE – moderatorul oferind exemplul concret al amenințării senatorului Gabriela Firea de către președinte -, șeful Parlamentului European a refuzat din nou să intervină într-o dispută internă. „Îmi este interzis să comentez comportamentul celui mai înalt reprezentant al țării. Nu voi comenta ce face Traian Băsescu în țară”, a repetat liderul socialist european.

 „În privința respectării regulilor europene, avem reguli și proceduri pe care le voi respecta, dacă devin președinte al Comisiei Europene. Dacă o țară nu le respectă, Uniunea trebuie să reacționeze ca întreg, însă o procedură trebuie demarată când există certitudine sută la sută că cineva încalcă regulile. Dacă nu există probe, dacă nu poate fi dovedit sută la sută, atunci majoritatea covârșitoare a cetățenilor vor avea sentimentul că există un amestec extern în suveranitatea națională. Asta s-a întâmplat în Austria, asta s-a întâmplat de multe ori în Ungaria. De aceea vă spun: dacă regulile sunt încălcate, trebuie să reacționăm, dar numai dacă avem probe clare că sunt încălcate. Pe baza speculațiilor și a interpretărilor sfatul meu e să nu acționăm”, a subliniat Martin Schulz.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri