Maşina timpului: Cerere de reexaminare la o lege privind magistraţii, adoptată după opt ani

Data actualizării: Data publicării:
BASESCU IN PARLAMENT - MEDIAFAX-1

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cererea fostului preşedinte Traian Băsescu de reexaminare a Legii privind aprobarea OUG 46/2008 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, fiind reglementată posibilitatea de a fi numite judecător sau procuror doar persoanele care au susţinut în prealabil un concurs.

basescu 20in 20parlament 20mediafax-39941

Un număr de 296 deputaţi au votat „pentru” şi unul „împotrivă”, potrivit News.ro. Senatul este Cameră decizională în acest caz.

Ordonanţa de urgenţă prevedea, în forma ei iniţială, abrogarea alineatelor (5) – (107) ale art. 33 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, fiind eliminată posibilitatea admiterii în magistratură fără concurs, doar pe baza unui interviu.

Ordonanţa a fost amendată în 2009, în Parlament, fiind introdusă prevederea privind posibilitatea de a fi numite judecător sau procuror, fără concurs, persoanele care au îndeplinit funcţia de judecător sau procuror cel puţin 10 ani şi care şi-au încetat activitatea din motive neimputabile.

Preşedintele României de la acea vreme, Traian Băsescu, a solicitat Parlamentului reexaminarea Legii pe motivul introducerii acestei prevederi care viza numirea fără concurs a persoanelor cu cel puţin 10 ani experienţă, considerând că nu este justificată, "în condiţiile în care la adoptarea ordonanţei de urgenţă s-a avut în vedere faptul că modalităţile de acces în magistratură trebuie să asigure o selecţie riguroasă a viitorilor magistraţi".

Deputaţii au aprobat cererea de reexaminare şi au adoptat OUG în forma Guvernului, fără modificări şi completări.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri