Măsuri de austeritate în bugetul pe 2018. Altfel, deficitul ar sări de 8% din PIB

Data actualizării: Data publicării:
170804_GUVERN_SEDINTA_02_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Guvernul nu va acorda nici în 2018 o serie de beneficii bugetarilor, precum tichete cadou, premii și indemnizații de vacanță, iar anumite drepturi ale polițiștilor, militarilor și funcționarilor publici din penitenciare vor fi înghețate la nivelul lunii decembrie 2017. Toate aceste măsuri sunt cuprinse în proiectul de buget pe 2018 obținut de Profit.ro, iar în document se precizează explicit că în lipsa acestor măsuri deficitul ar ajunge la 8,11% din PIB.

170804_GUVERN_SEDINTA_02_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Anul viitor, Executivul nu intenționează să acorde nici cupoane sociale în învățământ sau ajutorul de 500 de euro pentru educația permanentă a fiecărui nou-născut.

Munca suplimentară va fi compensată doar cu timp liber, nu cu bani, iar angajările în administrația publică vor fi permise doar cu regula „1 la 2”, respectiv la două posturi vacante va fi permisă o singură angajare.

Neacordarea de ajutoare/plăți compensatorii la pensionare este o altă măsură pregătită în proiectele de documente aferente bugetului pe anul viitor, obținute de Profit.ro și semnate inclusiv de ministrul Finanțelor.

Totodată, ordonatorii principali de credite vor fi obligați să scadă cheltuielile cu întreținerea și funcționarea instituțiilor cu 10% și va fi interzisă cumpărarea de mașini și mobilier.

Bugetul de stat va avea venituri în sumă de 125,9 miliarde lei și cheltuieli de 161,731,9 milioane lei, cu un deficit de 35,7 miliarde lei. Deficitul cash este estimar la 2,97% din PIB, mai arată Profit.ro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri