Mediatorii se oferă să stingă conflictul dintre președinte și premier

Data publicării:
ponta basescu -Mediafax Foto-Ovidiu Micsik-2

„Având în vedere tensiunile apărute în ultima vreme între instituţia Preşedintelui şi instituţia Prim-Ministrului referitoare la respectarea pactului de coabitare, pact încheiat pentru normalizarea vieţii politice româneşti în beneficiul întregii societăţi, Uniunea Centrelor de Mediere din România, prin profesioniştii săi, îşi oferă serviciile pentru a media sincopa intervenită între cele două instituţii ale statului cu rol fundamental în coordonarea unitară a strategiilor de traversare cu succes a acestei perioade dificile şi, în general, de dezvoltare durabilă a României”, se arată într-un comunicat al organizației.

„Plecând de la premisa că disputa este reprezentată de incompatibilitatea generată de percepții diferite la nivel relațional, UCMR consideră că serviciile sale pot asigura o compatibilizare a nevoilor instituționale și o stingere a stării de tensiune”, se precizează în documentul semnat de Mugur Mitroi, președinte al UCMR.

„Imparţialitatea specialiştilor UCMR, atribut fundamental al profesiei de mediator, poate înlătura şi controversa privind lipsa de tact sau de profesionalism a unor consilieri din cele două instituţii, suspectaţi ca ar fi generat de fapt, în mod artificial, acest conflict, motiv pentru care devin incompatibili cu calitatea de membri ai unei comisii menite să aplaneze tensiunile apărute între cele două instituţii”, se menționează în comunicatul UCMR.

Conducerea UCMR precizează că procedura este una confidențială, iar scopul invitației este „stingerea stării de tensiune spre beneficiul întregii societăţi româneşti”.

Uniunea Centrelor de Mediere din România (U.C.M.R.) a fost fondată în anul 2005 și este federația naționala ce reunește organizații ale mediatorilor profesioniști din toată țara.

Motivele disputei

Premierul Victor Ponta l-a atacat ieri pe președintele Traian Băsescu, în declarațiile de presă făcute după ședința de Guvern. „Colaborarea între Guvern și președinte trebuie să aibă la bază interesul public, nu lansarea unor partide”, a spus premierul.

Președintele Traian Băsescu a declarat luni că are motive de îngrijoarare în legătură cu privatizarea CFR Marfă.

Îngrijorarea președintelui era accea că „că cel care a câștigat (privatizarea CFR Marfă, n.r.) caută, cu oarecare disperare, bani la bănci, pentru a plăti valoarea la care s-a negociat privatizarea.”

Un alt motiv de dispută între președinte și premier a fost numirea lui Ovidiu Silaghi la Ministerul Transporturilor. Traian Băsescu a decis să amâne nominalizarea și să-l lase pe premier interimar timp de 45 de zile, pentru a finaliza privatizarea CFR Marfă. În replică, Victor Ponta a trimis la Cotroceni propunerea de nominalizare a lui Ovidiu Silaghi.

Mădălina Prundea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri