Meleșcanu îi răspunde oficialului german care a spus că Iohannis ar trebui „să stea în capul mesei” la președinția UE

Data actualizării: Data publicării:
teodor melescanu govro

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, îi dă replica lui Bernd Fabritius, însărcinat al Guvernului federal german pentru minorităţile naţionale, care a spus că Guvernul României nu este pregătit penntru președinția Consiliului Uniunii Europene.

MAE - ROMANIA - CROATIA
Teodor Melescanu Inquam Photos / George Calin

Suntem surprinși de declarația domnului Bernd Fabritius, însărcinat al Guvernului federal german pentru minorităţile naţionale şi pentru etnicii germani din afara ţării, stabiliți în Germania.

Domnul Fabritius nu are calitatea instituțională de a aprecia „cine ar trebui să stea în capul mesei, în timpul preşedinţiei româneşti a Consiliului UE, preşedintele Klaus Iohannis sau premierul Viorica Dăncilă?”. Nu este de competența niciunui oficial străin de a oferi judecăți cu valoare de sentință în ceea ce privește un proiect de țară care se dorește a fi implementat în cele mai bune condiții, cu participarea tuturor factorilor de decizie și a tuturor instituțiilor statului, conform prevederilor Constituției României”, arată Meleșcanu într-un comunicat al MAE.

Reamintim politica incluzivă promovată constant de Guvernul României în ceea ce privește colaborarea instituțională și exercitarea mandatului Președinției Consiliului Uniunii Europene, de o manieră constructivă și lipsită de o abordare partizană, care poate crea diviziuni în societatea românească. Suntem convinși că partenerii noștri din Uniunea Europeană vor contribui în continuare la promovarea valorilor comune și la consolidarea, printr-un efort comun, a proiectului european”, mai arată ministrul.

Declarațiile sale vin după ce Fabritius a spus, într-un interviu la RFI, „cea mai mare provocare va fi dobândirea încrederii că Guvernul României nu va folosi această platformă pentru punctarea de politică internă, pentru a rezolva probleme proprii interne, ci să pună tot efortul în a rezolva solicitările europene”.

Guvernul României este deloc pregătit pentru această sarcină. A fi pregătit înseamnă exact a fi dobândit încrederea partenerilor pe plan european în domeniul democraţiei, în domeniul statului de drept, în domeniul combaterii corupţiei şi exact în domeniul necesar pentru solicitările europene şi nu cele naţionale, dar Guvernul României în ultimii ani a făcut exact contrariul, a distrus încrederea care a existat vreodată”, a mai spus oficialul german.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri